7 évnél régebbi cikk

Éretlenek
·Oktatásballagás·Utolsó frissítés: undefined
Éretlenek
·Oktatásballagás·Utolsó frissítés: undefined

Ballagás volt.

Ha akad olvasóink között olyan, aki számontartja a francia filmművészet Zs kategóriás alkotásait, talán emlékszik Claude Zidi 1980-as produkciójára, az Éretlenekre. A történet nem túl bonyolult: hogyan teszik le az arra teljességgel alkalmatlan versailles-i gimnazisták az érettségit. Van egy-két jól sikerült poén a filmben, különösen emlékezetes a meg nem engedett segédeszközök arzenálja, amivel a kutyaütő csigazabálók élnek a vizsga során.

Nemrég ugyan ettem csigát Znojmóban a Csigához címzett vendéglőben, mégsem erről jutott eszembe a film, amikor szerda délelőtt nekiveselkedtem, hogy szolidaritást vállalva éppen érettségiző lányommal, megoldjam az addigra hivatalosan is publikált középszintű matematika-feladatsort. Igen, a megoldókulcsok nélkül… A kedves olvasó nyilván most kezdi nyálazni ujjait, hogy továbblapozzon az újságban – kit érdekel felnőtt fejjel a matekérettségi?

Engem is csak kétszer érdekelt eddig életemben, először 1989-ben. Az az év arról híres, hogy kiszivárogtak a matektételek, így az eredményeket megsemmisítették, és mindenki megkapta az év végi jegyét az érettségire. Ennek köszönhető, hogy osztálytársaim közül kikerült aztán törvényszéki elnök – akivel a vizsgákat megelőző napon inkább gombfociztunk közös tanulás címén – országos hírű gerincsebész és magas tudományos körökben is elismert egyiptológus. Ahogy a filmben is: ott mintha egy kisebb közép-afrikai diktatúra elnökévé avanzsált volna az egyik diák, akinek törzsi dobokon játszották le a megoldást az utcáról.

Könnyű nektek – mondhatná a lányom és még ezerötszáztizenkilenc másik – ti már bírók vagytok meg gerincsebészek, de mi még azon küzdünk, milyen valószínűséggel gyújt meg különböző színű varázskanócokat Zsófi az első három napon… Pedig ha tudnák, milyen jó nekik, hogy még csak gyújtogatják a kanócokat! A mienk lassan leég, és nem marad más, csak az emlékezés. Még jó, hogy gombfociztunk a koszinusztétel helyett!
 
U.i.: Hatvankét pontom lett a százból. Kedves matektanárok! Kéretik ezeket szétosztani a legkritikusabb helyzetben lévő vizsgázók között! Hátha kikerül közülük is egy-két egyiptológus, vagy legalább egy vidéki firkász...

Borítókép: fmc.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek