7 évnél régebbi cikk

Valahogy így kell ezt csinálni - Ott voltunk a Királyi Napok megnyitóján
Fehérvár Médiacentrum fotójaValahogy így kell ezt csinálni - Ott voltunk a Királyi Napok megnyitóján

És nem csak azon, hanem a Koronázási Szertartásjátékokon is...

Mielőtt bármit is mondanék a Királyi Napok megnyitójáról, hadd áruljam el: nekem ez volt az első. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lettem volna már jelen korábban is a Királyi Napokon. Sétáltam már a középkori hangulatot idéző Városház téren, ittam cukormentes kólát a Fő utcán egy kávézóban, miközben a templomra vetített fényjátékot néztem hosszasan, és korábban megesett az is, hogy ellátogattam az összes ideérkező néptánccsoport fellépésére. Egyedül valahogy az ünnepélyes megnyitó maradt ki mindig, úgyhogy nekem valahogy ilyen élményem volt tegnap:

Na de az én "WOW-élményem" ne számítson, mutatom, hogy fotós kollégám, Horváth Reni hogyan látta a megnyitót:

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Beethoven István király nyitányát játszotta, míg a háttérben Falvay Miklós animációs alkotásában a magyar koronázási palást elevenedett meg.

Majd felkapcsolták a fényjátékot, melynek központi témája idén II. (Vak) Béla megkoronázása.

És az éjszakai látkép.

Persze próbáltam élőben is közvetíteni az eseményeket, de a technika kicsit kifogott rajtam, s pár perc után megszakadt az adás, remélem azonban, hogy a hangulatot sikerült átadnom.

A megnyitó után aztán még volt szerencsém megnézni a Koronázási Szertartásjáték sajtónyilvános főpróbáját is, amely - természetesen - II. (Vak) Béla koronázását meséli el, és hát - röviden -, le a kalappal a társulat előtt. Száraz Dénes, az egész darab alatt csukott szemmel szereplő művész magával ragadó játéka közel hozza a közönséget a darabhoz, míg Závodszky Noémi pontosan találja el Ilona királyné domináns, erős kezű figuráját. Engedtessék meg nekem, hogy személyes kedvencemnek nevezzem Mihályi Győzőt, akinél jobb színészt, hangot, orgánumot nem is tudtam volna elképzelni a krónikás szerepére. Azt pedig nem tudom, hogy Sághy Tamásnak mennyire volt nehéz dolga II. István megformálásakor, de én nagyon elhittem neki mindent a színpadon.

Mihályi Győző fantasztikus orgánuma repít vissza minket II. (Vak) Béla korába.

Závodszky Noémi, akinek egy nem is annyira szimpatikus karaktert is sikerül megszerettetnie, és Száraz Dénes, aki végig csukott szemmel játszik.

A Fehérvár TV így számolt be a főpróbáról.

Egy tanácsom lenne a mai előadásra igyekvőknek: bár igazán jó idő várható a hétvégére, késő estére hűvös lehet, így nem árt, ha rétegesen öltözködünk, esetleg egy plédet is viszünk magunkkal. A biztonság kedvéért...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek