7 évnél régebbi cikk

Retro netes oldalak, melyek már a feledés homályába merültek
Fehérvár Médiacentrum fotójaRetro netes oldalak, melyek már a feledés homályába merültek

Furcsa belegondolni, hogy már évtizedek óta szörfözünk a világhálón. Bár a gyökerei a '60-as évekig nyúlnak vissza, mégis csak a '90-es évek elejétől beszélhetünk internetről. Nézzünk meg néhány weboldalt, melyeket nagy valószínűséggel mindannyian használtunk (még az őskorban).

Az AltaVista sokak első keresője volt a (hazai) internet kiépülésének kezdetén.

 

 Az MSN Messenger 1999. július 22.-én jelent meg. Ez egy azonnali üzenetküldő szolgáltatás volt a Microsoft fejlesztésében.

 

Az IWIW egy magyar közösségi oldal volt, mely 2002. április 4-én kezdte meg működését.

 

A teveclub.hu nevű online nevelde a 2000-es évek elején nagyon felkapott oldalnak számított. Virtuális tevéket lehetett itt nevelni, etetni. Tiszta tamagocsi feeling.

 

Az Internet Relay Chat (közismert nevén az IRC) egy kliens-szerver alapú csevegőprotokoll volt, mely lehetővé tette, hogy emberek tízezrei vagy akár százezrei egy időben cseveghessenek egymással.

 

Hasonlóan a Teveclubhoz, itt is virtuális kedvencet lehetett nevelgetni, csak teve helyett ősembert.

 

Az első fájlcserélő szoftver, mondhatjuk azt is, hogy a torrent nagyapja volt. Sean Parker, az oldal alapító-tulajdonosa, később a Facebook alapítótagja lett, és a mai napig résztulajdonosa a világ legnagyobb közösségi oldalának.

 

A MySpace-t leginkább zenészek és zeneszeretők használták. Amikor a csúcson volt, kevesen tudták elképzelni, hogy valaha lesz ennél népszerűbb közösségi honlap.

 

A chat.hu egy magyar fejlesztésű csevegő oldal, rengeteg tematikus csevegőszobával és csoportokkal.

 

A myvip egy magyar közösségi oldal volt, de nem ért el igazi áttörést. Tipikus példája a rossz időben, rossz helyen mondásnak: itthon már javában tarolt az iWiW, miközben éppen megkezdte világhódító útját a Facebook. Valahol ezen az úton vérzett el a 2006 áprilisában indult pitypangos iWiW.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek