7 évnél régebbi cikk

10 dolog, ami Kolumbusz Kristóf nélkül nem lenne Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója10 dolog, ami Kolumbusz Kristóf nélkül nem lenne Székesfehérváron

Október 12. van, ami a ritka amerikai nemzeti ünnepek egyike: 524 éve érkezett meg a kontinensre Kolumbusz Kristóf. Igaz, hogy akkor még azt hitte, Indiában jár, de legyünk nagyvonalúak és ezzel most ne foglalkozzunk. Az évforduló örömére számba vettük azokat a dolgokat, amik nem jöhettek volna létre városunkban a világ talán leghíresebb tévedése nélkül. Íme tehát Amerika lenyomata Székesfehérváron.

Az Egyesült Államokban ezt a napot Kolumbusz Napnak hívják. A történelemkönyvek szerint ugyanis 1492. október 12-én érkezett meg Indiába Amerikába Kolumbusz Kristóf három hajójával. Azóta persze tudjuk, hogy közel 500 évvel korábban a vikingek már jártak a mai Kanada területén, sőt, a krónikáik szerint egy magyar is velük tartott 992 környékén a földrészre. Csak az északiak marketingje lényegesen gyengébbnek bizonyult az eltelt évszázadok alatt és mindenki a genovai hajóst tekinti a nagy felfedezőnek. De ha már így alakult, akkor az eltelt időben a világ egyik legjobban fejlődő országa lett az Amerikai Egyesült Államok, aminek hatásai a Föld legeldugottabb településein is tetten érhetők, nemhogy Székesfehérváron. Ha egy kicsit elgondolkozunk és körbenézünk városunkban, jópár dologról elmondhatjuk, hogy "na, ez bizony nem létezne Amerika nélkül". Ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat. 

Angol nyelv

Habár az angol a világnyelvi státuszt azért kapta, mert gyarmatbirodalom (volt), azért azt tegyük hozzá, hogy sokat lendített ezen a dolgon az is, hogy az Amerikai Egyesült Államok hivatalos nyelve is ez. Manapság pedig angolul beszélni, de legalábbis makogni valamennyit, szinte kötelező, hiszen egy bolti bevásárlás is nehezen kivitelezhető néhány alapvető angol kifejezés ismerete nélkül. Székesfehérváron szerencsére korán ébredtek az iskolák és érezték a változás szelét: már a '80-as évek végén az általános iskolák egy részében választható idegen nyelv volt az angol.

Big Mac

A McDonald's első számú zászlóshajója a '90-es évek elején érkezett meg az akkori városi piaccal szemközti térre. A Big Mac ára néhány évvel korábban, 1988-ban, az első itthoni McDonald's megnyitásakor éppen 43 forint volt, a dupla sajtburgeré 42, a mezei sajtburger pedig 26 forintba került. 

Big Mac (Fotó: mcdonalds.com)

Robert Shannon

A Cincinnatiban született kosaras az Albacomp csapatának talán legkedveltebb amerikai légiósa lett. Háromszor nyert bajnokságot a csapattal a homorú mellkasú, madárcsontú zseni, aki a pálya bármely pontjáról képes volt a pontszerzésre. Shannon 2003-ban fejezte be a kosárlabdázást. Arra pedig már ne is térjünk ki külön, hogy magát a sportágat is arról a kontinensről eredeztetjük, hiszen a maja és azték bennszülöttek egyik kedvelt időtöltése volt a mai kosárlabda elődjének számító játék.

IBM

Azaz teljes nevén az International Business Machines Székesfehérvár egyik legnagyobb foglalkoztatójaés folyamatosan bővítik a munkahelyek számát.. A céget 1911-ben alapították New Yorkban. Napjainkban is a világ egyik vezető IT-cége, részvényeit a harminc legfontosabb között jegyzik Amerikában: ezekből számolják ki a New York-i tőzsde aktuális indexének értékét, a Dow Jones-t. Ha nem lenne az IBM, nem lenne a PC (personal computer, azaz személyi számítógép) sem, hiszen hozzájuk köthető a mai számítógépek és laptopok elődje, az IBM PC. 

A székesfehérvári IBM (Fotó: magyarepitok.hu)

Fehérvár Enthroners

Aztán itt van nekünk ez az immár divízió I-es amerikaifoci csapat. Ha nem lett volna Kolumbusz (meg a 2002-es először magyar nyelven közvetített Super Bowl), talán ma nem járhatnánk az ország első, hivatalosan is erre a spotágra kialakított pályájára szurkolni a város csapatának. 

Akcióban a srácok (Fotó: szekesfehervar.hu)

Nachos chips sajtszósszal

1999 nyara volt, amikor megérkezett Székesfehérvárra is a multiplex mozi és vele együtt a mindent átölelő vajas popcorn illata. Nem volt többé kuki a büfében, sem szotyi és tökmag, lett viszont valami más: egy háromszög alakú keményre sütött tésztadarab, amit piros vagy sárga szószba kell mártogatni. A rutinos Nachos fogyasztók tudják, hogy moziban a sajtos a menő. Két fontos, de nehezen megugorható feladat van filmnézés közben a chips-szel: 1. hogyan oldod meg, hogy már az előzetesek előtt ne fogyjon el az egész?; 2. mindig áztass be 3-4 darabot a sajtszószos rekesz hátsó felébe, mert amikor a végén teljesen átázva a szádba veszed... na, arra nincsenek szavak. 

Nachos szakszerű mártogatása (Fotó: prettyyummyfoods.com)

Boka és a Klikk

Amikor 1492. október 12-én éjjel Kolumbusz megérkezett a Bahama-szigetek egyikére, még senki nem gondolta, hogy a kontinens egyik legnagyobb exportcikke a zene lesz. Azon belül is a rock and roll, ami egy furán zselézett hajú fickónak köszönhetően elterjed és alapjaiban forgatja fel a világ addigi zenei életét. Elvis Presley talán legnagyobb fehérvári rajongója pedig maga is zenekart alapított (nem is egyet), és az ország egyik legismertebb rock and roll arcává nőtte ki magát. Cseppet sem mellesleg Bokányi Zsoltot, azaz Bokát minden hétköznap délután kettőtől a Vörösmarty Rádióban is hallhatjuk. Ja, azt mondtam már, hogy a rádió feltalálója, Nikola Tesla részben amerikai állampolgár volt?

Facebook

Facebook nélkül manapság nemhogy Székesfehérvár, de egy család is bonyolultan tudna csak üzemelni. Mennyivel egyszerűbb egy chatcsoportban egyeztetni az ebéd időpontját, addig meg mindenki pont azt csinál, amit akar, nem? A világ legnagyobb közösségi platformja nem titkoltan arra gyúr, hogy idővel vele azonosítsák az internetet és lássuk be: jó úton is haladnak. Például ezt a cikket is nagy valószínűséggel úgy találtad meg, hogy a Facebookon megosztotta valaki vagy valami és te egyszerűen csak ráklikkeltél. Persze Mark Zuckerbergék sehol sem lennének, meg az egész Szilikon-völgy sem, ha nem lett volna Kolumbusz Indiába tervezett útja. De a Facebook története maga az amerikai álom. Ha van olyan ember a városban, aki ennek ellenére nem ismerné, az gyorsan nézze meg az oldal alapításáról készült, Oscar-díjra is jelölt filmet. Amúgy azt mondtam már, hogy az internet története melyik országban kezdődött?

Halloween

Szép lassan ez a klasszikus temetőbejárós ősz közepi ünnephalmaz átcsúszik a Halloweenbe. A boltok már most tele vannak csokival és tökkel, meg mindenféle ijesztő(nek szánt) figurával, a mécsesek és gyertyák háttérbe szorultak. A lényeg az, hogy október 31-én mindenkinél legyen otthon megfelelő mennyiségű édesség, mert a jelmezes gyerekek jönnek majd és nyomják a Trick or Treat magyar megfelelőjét: csokit vagy csalunk! Ja, igen. A töklámpás faragása meg már legalább akkora alapvetés, hogy majdnem ebből a posztból is kifelejtettük. Még jó, hogy erről a képről eszünkbe jutott:

Happy Halloween! (Fotó: kreativmagazin.hu)

Dugó a belvárosban

Kolumbusz nélkül talán még ma is szekerekkel és öszvérekkel közlekednénk. Na jó, nyilván nem, de talán másképp alakultak volna a dolgok Henry Ford nékül, aki az autóipar egyik úttörője volt, és a modern kori tömeggyártás megalapozója. Tehát minden hétköznap délután négy és fél öt között a forgalmasabb fehérvári kereszteződésekben a szívünkben felgyülemlő dühöt szeretetet fordítsuk inkább a Kolumbusz hajója, a Santa Maria és a michigani autóiparos felé: nélkülük biztosan nem dekkolhatnánk ott, ahol. Aztán rögtön utána gondoljunk arra is, hogy a világ sem tartana ott. 

Kisebb dugó (Fotó: pixabay.com)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek