7 évnél régebbi cikk

Ezekre a veszélyekre kell odafigyelni a hideg közeledtével
Fehérvár Médiacentrum fotójaEzekre a veszélyekre kell odafigyelni a hideg közeledtével

Jó, ha a hideg közeledtével több dologra is figyelünk. Fontos például a fűtési rendszerünk szakszerű átvizsgálása, de a szén-monoxid mérgezés megelőzésére is oda kell figyelnünk.

A szén-monoxid mérgezés tekintetében a legveszélyeztettebbek azok, akik zárt térben rossz kályhát működtetnek, vagy például zárt garázsban, járó motornál szerelnek autót. A szén-monoxid pedig különösen alattomos gáz, mivel nemcsak színtelen, szagtalan, de nagyon jó a vérhez kötődő képessége is. Ez azt jelenti, hogy ha egy zárt térben oxigén és szén-monoxid is van, akkor előbb a szén-monoxid fog a vérhez kötődni, így nagyon gyorsan fejti ki hatását.

Pápai Imre mentőtiszt a Fehérvár TV-nek nyilatkozva elmondta: a szén-monoxid mérgezés enyhe fejfájással kezdődik, majd ezt követik az erősödő fejgörcsök, a hányinger, ami után megtörténik az eszméletvesztés.

Németh Sándor, a Kémény Zrt. vezérigazgatója arra figyelmeztet, hogy a fűtési szezon beköszöntével mindenki számára nagyon fontos az öngondoskodás. Ha tehát valaki elkezd fűteni, nézze át saját rendszerét, ha pedig gázt használ, nézesse azt át gázszererővel. A szén-monoxid érzékelőkkel kapcsolatban elmondta, sokkal több készülék van a háztartásokban, mint korábban, de még így is csak az emberek 20 százaléka használja azokat. Jelenleg magánszemélyek esetében nem, közintézményeknél azonban kötelező az érzékelők használata.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek