7 évnél régebbi cikk

Miért nem érdemes vezetés közben telefonálni, SMS-ezni és internetezni?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMiért nem érdemes vezetés közben telefonálni, SMS-ezni és internetezni?

Leginkább azért, mert ha elkap a rendőr vagy lefotóz a traffipax, akkor komoly pénzbüntetésre számíthatunk. Gondolhatnánk elsőre, hogy ennél nincs is fontosabb. Pedig van. Egy amerikai mobilszolgáltató videót készített a dolog igazi veszélyéről. És nem, nem azzal ijesztgetnek, hogy balesetet szenvedsz.

Hanem épp az ellenkező szemszögből fogták meg a dolgot: mi van akkor, ha te vagy a tragédia okozója, pusztán azért, mert mindenképpen válaszolni akarsz egy bejövő hívására, egy SMS-re vagy épp a neten írt rád valaki. A videó első felében arról kérdezik az interjúalanyokat, hogy szokták-e használni vezetés közben a telefonjukat, és ha igen, akkor mire.

Az AT&T kisfilmjének második felében minden interjúalanyhoz csatlakozik egy lány. Jacy Good elmeséli, hogy 21 éves korában egy autóbaleset vétlen szereplője volt: egy mobilozó  sofőr piros lámpánál kanyarodott balra. A baleset során a lány szülei meghaltak, az ő életéért pedig hónapokig küzdöttek az orvosok. Végül újra megtanult járni, beszélni és nagyjából mindent. A videón 2:06-tól láthatjuk azt a részt, amikor Jacy története után a korábban egytől-egyig az autóban mobilozási szokásaikról beszélő fiatalokat arra kérik, hogy újra mondják el, de ezúttal már a fiatal lány szemébe, hogy miért és hogyan szoktak mobilozni autóvezetés közben.

A kampány honlapja itt érhető el. itcanwait.com

Magyarországon a büntetési tétel vezetés közbeni kihangosító nélküli telefonálásért 30.000 Ft.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek