7 évnél régebbi cikk

Jön az össznépi, zenés Lúdas Matyi
Fehérvár Médiacentrum fotójaJön az össznépi, zenés Lúdas Matyi

Idén ünnepeljük Fazekas Mihály születésének 250. évfordulóját. Ezt az alkalmat ragadta meg Kalányos Tamás, hogy Seregélyesen a helyi iskola szabadtéri színpadán bemutassa a Lúdas Matyit, amely a Fehérvár Televízió műsorán is látható lesz.

A darab műfaji megjelölése hivatalosan össznépi zenés játék. Nem véletlenül. A színpadon a színészek mellett lovak, libák, énekesek és táncosok is feltűnnek és az Alba Regia Táncegyüttes, valamint a Kákics Zenekar is betársult a produkcióba. Az összejött társulat így 51 főt számol. Kalányos Tamás rendező szerint az így megvalósult alkotói összefogás eredménye, hogy négy teltházas bemutatón vannak túl a társulattal. Véleménye szerint ez az összefogás manapság fontos része a települések és a városok identitásának. Úgy tartja, az előadásnak a nézőkkel együtt a nézőkhöz és a nézőkről kell szólnia.

(Forrás: szekesfehervar.hu)

A produkció érdekessége, hogy a szövegkönyv merőben eltér Fazekas művétől, de természetesen arra épül. A tartalmi mondanivalót megőrizték, így itt is arról van szó, hogy egy igazságérzetében csorbult fiatalember útra kel, mesterségeket tanul ki, hogy aztán megtorolhassa sérelmét Döbrögin. Kalányosiék ezt a vándorutat azonban az eredeti műhöz képest részletesebben, árnyaltabban, humorosabban, néhol színesebben, néhol pedig mélyebben mutatják meg. 

Kalányos Tamás Móron született. Korábban az Operett- és Thália Színházban vállalt rendezőasszisztensi feladatokat. Egy vendégelőadás alkalmával ismerte meg a seregélyesi iskola igazgatóját, akivel barátságot kötött. Így alakult, hogy 2016 nyarán többször is műsoron volt a Lúdas Matyi, amelyről részletesen az alkotók a péntek este 20:20-tól a Fehérvár Televízióban is mesélnek. A darabot pedig pénteken és hétfőn 20:50-kor lehet teljes egészében megtekinteni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek