7 évnél régebbi cikk

És te hogyan szoktál le a cigiről?
Fehérvár Médiacentrum fotójaÉs te hogyan szoktál le a cigiről?

Gyanítom, hogy nem csak az én ismertségi körömben vannak olyan emberek, akik leszoktak a cigiről. Persze szép számmal akadnak olyanok is, akik a sírig szívják majd a dohányt, szerencsére a többség pár évnyi füstölés után úgy dönt, nem üt be több szeget tüdejének koporsójába.

Én magam is dohányoztam hosszú éveken át. Először még menőnek is tartottam, és kezdetben a káros hatásait sem éreztem. Később viszont ciki lett, ráadásul az uszodában két hossz leúszása után már levegőért kapkodtam. Ezért is határoztam el, hogy leszokom.

Sokat próbálkoztam. Vettem tapaszt, eljártam fülakupunktúrára és feliratkoztam valami online leszoktató kurzusra is, aminek az lett az eredménye, hogy bár a cigit nem sikerült letennem, jó kis lelkiismeretfurdalásom lett, amiért időt, energiát és pénzt pazaroltam látszólag haszontalan dolgokra. Szóval a továbbiakban - ahogy azelőtt is - ezt az időt, energiát és pénzt inkább a dohányzásra pazaroltam.

Egészen addig, amíg egy napon úgy nem ébredtem, hogy nincs kedvem rágyújtani. Ez történt öt évvel ezelőtt. Azóta nem dohányzom.

És hogy miért mesélem el mindezt éppen most? Azon egyszerű oknál fogva, mert ma van a "Ne gyújts rá" világnap, amely a dohányzás veszélyeire, a visszaszorítás szükségességére hívja fel a figyelmet. A felmérések szerint ugyanis a dohányzás a tüdőrák okozta halálozások 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért, míg a koszorúér-betegségek 25-30 százalékáért felelős.

És te hogy szoktál le a dohányzásról?

 

 
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek