7 évnél régebbi cikk

Csajágaröcsöge, Mucsajröcsöge, Iszapszentgilisztás - 10 fiktív település Magyarországon
·Kultérdekesség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaCsajágaröcsöge, Mucsajröcsöge, Iszapszentgilisztás - 10 fiktív település Magyarországon
·Kultérdekesség·Utolsó frissítés: undefined

Valószínűleg már mindenki hallott a címben szereplő fiktív településnevekről, de azokon kívül is akadnak még szép számmal mókásnak hangzó, kitalált helyek Magyarországon. És persze olyanok is, melyekről azt hisszük, kitaláltak, valamilyen formában mégis léteznek.

1. Mucsaröcsöge (vagy Mucsajröcsöge)

Én inkább Mucsajröcsögeként ismertem, de egy j ide vagy oda, esetünkben nem számít. Jelentése megfoghatatlan, feltehetően a Győr-Moson-Sopron megyei Röjtökmuzsaj község nevének kifacsarásával keletkezett.

2. Kukutyin

Leggyakrabban egy népi mondásban szoktuk használni, amely így szól: "Elmehetsz Kukutyinba zabot hegyezni!" A szólásban szereplő helynév kitalált településnév látszatát kelti, de valójában létező helyre, sőt, megtörtént eseményre utal. A Ferencszálláshoz és Deszkhez tartozó Kukutyin puszta határa ugyanis az 1880-as évek idejében zabbal volt bevetve, de egy alkalommal, az éppen akkor áradó Maros miatt lehetetlennek látszott az aratásra érett zab betakarítása. A leleményes helyiek azonban nem akarták, hogy veszendőbe menjen a termés, ezért csónakokba ültek és úgy vágták le a zab hegyét, az értékes kalászokat. Ez volt tehát a kukutyini zabhegyezés.  

3. Piripócs

A Pallas nagy lexikona szerint Piripócs egy képzelt helység, az elmaradottság, kisszerűség megtestesítése. Hasonlóan azonban Kukutyinhoz, Piripócs esetében is beszélhetünk egy létező helységről, amely a Tolna megyei Dunaföldvárhoz tartozik.

4. Csajágaröcsöge

Csajágaröcsöge neve vasúti eredetű: Csajág település vasúti megállóhelye az 1914-es menetrend szerint a Csajágröcsöge 14. sz. őrház nevet viselte. Csajág egyébként Veszprém megyébe található és gyakorlatilag határos Fejér megyével.

Csajág-felső vasútmegálló

5. Iszapszentgilisztás

Fehérváriaknak ez ismerős lehet, hiszen valószínűleg Iszkaszentgyörgy nevének kifacsarásából ered. 

Amadé-Bajzáth-Pappenheim-kastély Iszkaszentgyörgyön

6. Rákosborzasztó

Rákosborzasztó Budapest egy kitalált településrésze, amely a taxis szlengben a belvároshoz viszonyítva borzasztó messze lévő peremkerületi helyet jelent.

7. Pilissörösjenő

Ahogyan - a szintén nem létező - Pilisborzasztó, úgy Pilissörösjenő is annak köszönheti a létét, hogy az átlagos ember nehezen ismeri ki magát a rengeteg Pilis kezdetű település útvesztőjében. Létrejöttében emellett nyilvánvalóan szerepet játszott az igazságérzet, hogy míg Pilisborosjenő nevében megtalálható a bor, addig a sörök kedvelői nem részesültek ilyen kitüntető figyelemben.

A Teve-szikla Pilisborosjenőn

8. Salakszentmotoros

A közeli krossz motorosok miatt Szalkszentmártonra akasztották rá ezt a nevet, de a közbeszédben jelentéktelen, eldugott helyek általános megnevezésére is használják.

9. Bátortenyere

A név valószínűleg Bátonyterenye kifacsarásából jött létre.

10. Humbákfalva

Vélhetőleg a puszta humor szülte. A népszerű, fiktív karakter, Tibi atya szolgálati helye.

(A gyűjtéshez a Wikipédiát használtam.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek