7 évnél régebbi cikk

Enyhüléssel és kevés csapadékkal érkezik a karácsonyi hétvége
Fehérvár Médiacentrum fotójaEnyhüléssel és kevés csapadékkal érkezik a karácsonyi hétvége

A karácsonyi hétvégén változás kezdődik időjárásunkban, jelentősen megenyhül az idő és némi csapadék is várható. Északkeleten pedig akár fehér is lehet az ünnep.

Szombaton eleinte még az eddigiekhez hasonló szürke, borongós, párás időre készülhetünk, napközben azonban jó eséllyel már feloszlik, zsugorodik a felhőtakaró és akár rövid időre a nap is kisüthet. Szenteste, illetve karácsony éjjelén azonban ismét megvastagszik a felhőzet és ekkor már kisebb havas eső vagy ónos eső is eshet, de jelentős csapadék nem várható. Vasárnap is marad a sok felhő, és időnként gyenge eső is hullhat. Viszont jelentősen megenyhül az idő. A szombati 0, -2 fok után vasárnap délután már akár +4, +5 fok is lehet Fehérváron és környékén.

Hazánk más részein is szépen lassan véget ér a ködös, rétegfelhős időjárás, egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, de egy közeledő ciklon hatására szombat éjjeltől ismét sok felhőre és szórványos csapadékra is készülhetünk. Ez a Dunántúlon inkább eső, ónos eső vagy havas eső lesz, északkeleten azonban van esély rá, hogy fehér legyen az ünnep, ott ugyanis akár havazás is lehet. Karácsony napján viszont az enyhe levegő hatására már ott is inkább az eső lesz a jellemző. Szombaton -2 és +4, vasárnap már +2 és +8 fok közötti maximumok várhatóak, nyugaton lesz az enyhébb idő.

Eleinte gyenge hideg-, majd vasárnaptól erősödő melegfronti hatásra kell számítani. A réteges öltözködésre továbbra is szükség lehet, mert szenteste még fagypont körül alakul a hőmérséklet, vasárnap azonban már a sapkákat, kesztyűket a kevésbé fázósak nyugodtan otthon hagyhatják. Esernyőre viszont szükség lehet, akár már az éjféli misére menet is.

Az év utolsó hetében szerdáig alapvetően szeles, változékony, de továbbra is enyhe idő várható, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, csütörtöktől gyengül a szél valamelyest. Egy-egy rövid zápor vagy hózápor ugyan meglephet minket a hét elején, de jelentős csapadék továbbra sem várható, így az idei tél első komolyabb havazására továbbra is várnunk kell.

Kontinensünk nagy részén általában csendes, nyugodt az időjárás, napos és ködös-rétegfelhős vidékek váltakoznak. A nagy hidegek továbbra is elkerülik Európát. Izlandon és a Brit-szigeteken azonban mozgalmasabb, szelesebb és csapadékosabb az idő, Skócia északi partjaira pedig akár orkán erejű szél is lecsaphat az ünnepek alatt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek