7 évnél régebbi cikk

George Michael utolsó karácsonya: 11 dolog, amit nem tudtál az angol énekesről
Fehérvár Médiacentrum fotójaGeorge Michael utolsó karácsonya: 11 dolog, amit nem tudtál az angol énekesről

December 25-26. éjszakáján elhunyt George Michael. 53 éves volt. Nézzük, miért is ismeri a világon mindenki az angol popikon nevét, és mik azok a kevéssé ismert dolgok, amiket érdemes tudnod róla.

Eredeti neve Georgios Kyriacos Panayiotou, apja egy görög-ciprusi származású restaurátor volt.

Művésznevét még tinédzser korában felvette, ekkor - az 1980-as évek elején - alapította iskolatársaival a Wham! együttest is.

 

1980-as évek közepére az együttes már átvette a vezetést az Egyesült Királyság és Amerika slágerlistáin, 1985-ben ők voltak az első népszerű nyugati zenei produkció, akik Kínába mentek turnézni. 

1986-ban oszlott fel az együttes, 1987 elején George Michael belekezdett szólókarrierjébe azzal a céllal, hogy kifinomultabb közönségnek készítsen dalokat. 1988-ban az I knew You Were Waiting For Me hozta az első Grammy-díjat az énekesnek.

1987-ben jelent meg az első szólóalbuma, a Faith, melynek összes számát ő írta és zenésítette. Négy hétig vezette az amerikai slágerlistát, 1989-ben az év albumáért Grammy-díjat kapott. 

Első kisleme, az "I Want Your Sex" több rádión tiltólistára került szabadszájú szexualitása miatt, ezen az erotikus töltetű videoklip sem segített. Később készült egy visszafogottabb verziója, ennél már a "sex" szót "love"-ra cserélték.

AZ 1990-es években új imidzset alakított ki, ekkori számai - Praying For Time kislemez - a társadalmi problémákról szólnak, ezekről már mindennemű promóciót letiltott. Videóklipek sem készültek a számokhoz, ha mégis készítettek, azokban George Michael nem jelent meg.

Harmadik kislemeze volt a Freedom '90. Ebben számoltak le az énekes korábbi szexszimbólum státuszával az által, hogy elégették a Faith klipjéből ismert ruháját.

Énekelt Elton John-nal...

... és fellépett egy Freddie Mercury elmékkoncerten, ahol állítólag az is felmerült, hogy ő legyen a Queen frontembere.

2011 novemberében súlyos beteg lett, le kellett mondania fellépéseit. 2012 nyarán kiadta a White Light című dalt, ami felépülésére és 30 éve tartó karrierjének emlékére készült. 

George Michael utolsó öt évében súlyos tüdőgyulladással küzdött, végül idén karácsonykor, 2016. december 26-án Oxfordshire-i otthonában "csendben elaludt". Halálát szívelégtelenség okozta, a hírre a pályatársak közül először Elton John reagált. 

Ennyi év, ennyi fantasztikus szám és ilyen kiváló karrier után csak egyet mondhatunk: nyugodj békében George Michael.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek