7 évnél régebbi cikk

Kabátok a fagy ellen: Fehérváron is elindult a Szabadfogas mozgalom
Fehérvár Médiacentrum fotójaKabátok a fagy ellen: Fehérváron is elindult a Szabadfogas mozgalom

Minden jel arra mutat, hogy az ország több pontján megjelenő Szabadfogas mozgalom immár Székesfehérvárt is elérte. A jótékonysági akció keretében egy kihelyezett akasztóra lehet kitenni és onnan elvinni a kabátokat, ezzel is segítve a rászorulókat a téli fagy idején.

Az elmúlt napokban valamennyien megtapasztalhattuk az időjárás kegyetlenebbik oldalát. Úgy röpködtek a mínuszok, mintha fizetnének érte, és még a 32 évvel ezelőtti napi hidegrekord is megdőlt a vasárnap hajnalban mért -28,1 fokkal (Pest megye, Tésa).

Az extrém időjárás azonban különösen veszélyes az utcákon, a szabad ég alatt élőkre. A Facebookon szerveződött Szabadfogas mozgalom egyike azon jótékonysági kezdeményezéseknek, melyekkel segíthetjük a hideg elleni védelmet és a szükséget szenvedőket a téli fagy idején.

Az első fogast szombaton a budapesti Vígszínház előtt helyezték ki a következő felirattal: "Ha fázol vegyél egy kabátot, ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak tegyél ide egyet!" Az eltelt két napban számos hazai városban, az ország közel 90 pontján állították fel a szabadfogast, és immár Székesfehérváron is két akasztóra lehet kitenni a meleget adó kabátokat. Az egyiket a Vörösmarty Színház melletti Országzászló téren, a másikat a Horváth István lakótelepen, a focipályával szemben találhatjuk.

Fehérvár lakói nem először, és nem is másodszor próbálnak egy apró gesztussal segíteni a rászorulókon. December elején például amerikai mintára Fehérváron is elindult a Sálak a fákon jótékonysági akció.

Friss: A mozgalom Facebook oldalára kikerült újabb poszt alapján úgy tűnik, már az Alba Plázánál is van egy fogas. Ezzel háromra növekedett a fehérvári szabadfogasok száma, és ki tudja, hol lesz a vége!

Szabadfogas a Vígszínház előtt (Fotó: Facebook.com)

Szabadfogas az Alba Plázánál (Fotó: Facebook)

Székesfehérváron ezen a két helyen jelentek meg először a fogasok
(Fotó: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Facebook-oldal)

A térképen megtekinthetőek azok a pontok, ahol már kint vannak a fogasok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek