7 évnél régebbi cikk

Több mint egy kiállítás A Döntés
Fehérvár Médiacentrum fotójaTöbb mint egy kiállítás A Döntés

A Csók István Képtárban napok óta érzékelhető, hogy történik valami. Feketébe burkolták a falakat, szinte teljesen átalakult a kiállítótér. Múzeumi szakemberek, építőmunkások vették birtokba a területet, és napról napra egyre több dolog sugallja azt, hogy itt valami nem mindennapi dologra számíthatunk. Székesfehérvár városa nagyszabású, országos jelentőségű kulturális eseményre készül: a magyar kultúra napján nyílik meg A Döntés című, minden érzékszervünkre ható kiállítás a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A részletekről Tóth Norbertet, a kiállítás kurátorát kérdezte a Fehérvár magazin.

„A kiállítás arra az erkölcsi és morális kérdésre keresi a választ, arra az értékválasztásra sarkallja a látogatót, amivel minden egyénnek, közösségnek, nemzetnek előbb vagy utóbb szembe kell néznie: dönteni a szépség, jóság, igazság, szentség vagy a megalkuvásokba kényszerítő vétkek és bűnök kísértése között. A kettő között a halogatások, kifogások és magyarázkodások világa létezik, csak innen kilépve lehet dönteni, és a magyar jövőt építők vagy az azt lebontók oldalára állni. A kiállítás úgy keres választ az európai és magyar kultúra megőrzésére és megélésére, hogy évezredes nemzeti válaszokból építkezve hozza döntéshelyzetbe a látogató egyéneket, közösségeket” – emelte ki Tóth Norbert.

A kiállítás két tematikus egységből áll. A földszinti előcsarnokban Somogyi Győző, a Nemzet Művésze városunkhoz kötődő korábbi alkotásaiból válogat a tárlat. A kiállítótér emeleti részén pedig A Döntés című kiállítás kerül bemutatásra.

Itt álljunk is meg egy picit! Lesz fényzsilip, puha textillel bevont falak, innovatív fény- és illathatások, sőt még egy kápolna is felépül a terem közepén. Hogyan is képzeljük el mindezt? A félhomályos teremben a fekete kárpittal borított falakon Párkányi Raab Péter fotógrafikáin a fenevad hatvanhat álarca jelenik meg. Hatvanhat félhomályban rejtőzködő maszk, melyek szorításában létezik a profán világ. Mindezt pedig a már említett innovatív fény- és illathatások erősítik. A terem közepén álló kápolna fehérre festett falain a fényben büszkén állnak a hősök, akik a lélek, a nemzet lelkiismeretének őrzői. Ez egy száz darab festményt tartalmazó képfal.

„A kiállítás egy utazás a félhomályban rejtőzködő fenevad szorítása és a fényben büszkén álló hősök dicsősége között az áhított égi világ felé, melyből a fény árad” – összegezte a kurátor. A nem mindennapi utazás során a látogató eljut egy ajtóig. A kiáradó fény belépésre ösztönöz, s elérkezünk a kápolna belsejébe: a szakrális térbe.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek