7 évnél régebbi cikk

A gyömbér szinte mindent gyógyít és még finom is
Fehérvár Médiacentrum fotójaA gyömbér szinte mindent gyógyít és még finom is

Nem szoktam kekszet enni. Kivételt képez ez alól az IKEA gyömbéres finomsága: azt nagyon szeretem. Mivel ez a sütemény valahogy mindig december-január környékén kerül elém (csak pár pillanatig, aztán elfogy), így most eszembe jutott, hogy gyömbérből készítek teát a lányomnak, akit az iskolásokat gyakran megtámadó, súlyos „iskolaundorodisz” mellett most az influenza is elkapott.

A gyömbért már 3000 évvel ezelőtt is termesztették Ázsiában. A Földközi-tenger környékére a föníciaiak közvetítésével jutott el - így ismerték meg a rómaiak, a görögök, az egyiptomiak is. Európában a IX. században vált közkedveltté, s ekkor már mindennapi fűszerként használták.

Kínában az időszámításunk előtt is kedvelték (mindig az jut eszembe ilyenkor, hogy mintha Kína egy teljesen másik dimenzióban létezne - a gyógynövények tekintetében mindenképpen). Még Marco Polo is megemlítette könyvében! A középkorban jelentős szerepe volt a fűszerkereskedelemben. Amerikában a XVI. században ismerték meg.

Jelenleg főként Dél-Ázsiában, Nyugat-Afrikában és Dél-Amerikában termesztik. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházakban Magyarországon is nevelhető.  Vagy akár szobanövényként is próbálkozhatunk termesztésével, akár  csak azért is, hogy virágjaiban gyönyörködhessünk.

A gyömbér virága (Fotó: Pinterest)

A gyömbér tehát egy trópusi, évelő növény. Gumós gyökerű, félárnyékos lejtőkön nő, levelei hegyesek, virágai sárgásak, bíborvörös nyelvűek. (Az íriszre hasonlít.) Rizomái 2-4 cm átmérőjűek, kemények és göcsörtösek. A gyökerét használjuk fel: az 5-6 hónapos gyökerek friss fogyasztásra tökéletesek, a 8-10 hónaposokat már szárítani szokták. Ilyenkor már rostosabbá és csípősebbé válik. (Amikor először próbáltam meg szárított gyömbért rágcsálni, igen hamar abbahagytam a műveletet, és csak apránként tudtam újra rávenni magamat… Nemcsak azért, mert előtte aszalt sárgabarackot ettem, és éles volt a váltás, hanem, mert tényleg szokni kell egy kicsit az ízét.)

A gyömbér közkedveltsége abból adódik, hogy gyógy- és fűszernövény is egyben. Fontos szerepet tölt be a hagyományos kínai gyógyászatban és az indiai Ajurvédában is (erről jut eszembe, hogy a hagyományos fluoridos fogkrémek helyett régóta ajurvédikusat használok több ok miatt is - erről írok majd legközelebb!).

Az ókori indiaiak emésztési problémákra használták, és vallásos ünnepek előtt gyömbérrel helyettesítették a hagymát és a fokhagymát, hogy hagymaszagú leheletük ne legyen sértő isteneiknek. Az ókori görögök szintén emésztést elősegítő tulajdonságára gondolva nagy étkezések után kenyérrel együtt fogyasztották. (Később a gyömbért beledolgozták a kenyér tésztájába - innen lett a gyömbérkenyér).

Már ők is kihasználták tehát gyomornyugtató hatását, azt, hogy segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól, ellazítja a bélrendszer izmait, a puffadást is csökkenti. - Fertőzések esetén, hasmenéskor is segítséget jelent, ha megeszünk egy kis darab friss gyömbért. Még a kínai tengerészek is gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. A gyömbér ugyanis a benne található hatóanyagoknak köszönhetően nagyszerű hányingerellenes és görcsoldó.

Sőt, ha lett volna PR az ókorban, akkor bőszen hirdették volna a reklámtáblák, hogy „Dioszkoridész ajánlásával”! Ő ugyanis nyíltan ajánlotta mindenkinek gyomorbántalmakra és mérgek ellenanyagaként.

 

Dioszkoridész könyvben a gyömbérről (Fotó: ica.princeton.edu)

A gyömbér remek gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatású. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat, cinket és szilikont. Nemhiába az egyik legrégebben használt növény gyógyhatásai miatt. Segít megelőzni a megfázást és az influenzát. A múltkor részletezett hagymatea mellett a gyömbértea is remek választás ilyen esetekben: melegítő, izzasztó hatású, vírus- és baktériumellenes hatóanyagai is vannak, csillapítja a köhögést, csökkenti a lázat, felturbózza az immunrendszert. Megfázás és influenza esetén naponta többször ajánlatos a gyömbér fogyasztása.

Sima megfázásnál forraljunk fel egy liter vizet, tegyünk bele egy teáskanál őrölt gyömbért, és inhaláljunk vele törölköző alatt! (Én a frisset mindenből jobban szeretem: sokkal intenzívebb lesz a gyógyulás is, ha úgy reszeljük a vízbe a gyömbért.) Így segíthetünk a letapadt váladék feloldódásában.

Ha teát akarunk inni, akkor reszeljünk le egy kis darab gyömbért, forrázzuk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni tíz percig, szűrjük le, és a kész italt kortyolgassuk el. (Nem kell ízesíteni, próbáljuk meg érezni a növények, a természet valódi, igaz ízét!)

Mivel gyulladáscsökkentő hatású, ízületi fájdalmak esetén is érdemes kihasználni gyógyerejét: reumára, a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalomra remekül alkalmazható.

Ugyanezen okból használható menstruációs fájdalmakra is. Akár gyömbérolajjal be is masszírozhatjuk az érintett területeket. (Vagy gyömbérkrémmel + kurkumával.)  Van, aki gyömbéres illóolajat is csepegtet a fürdővízhez.

Friss gyömbér (Fotó: today.com)

Ahogy láthattuk, a gyömbért rendkívül változatos módon használhatjuk fel: kerülhet süteményekbe, levesekbe, húsételekbe, pácokba, s készülhet belőle tea is. Többen nyúlnak a gyömbérsör után ha hasmenés, émelygés vagy hányinger kerülgeti őket.

A gyömbért elővehetjük frissen, szárítva, őrölve, vagy akár olaj, krém formájában is.  Szívesősítőként is használható: csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a vérrögképződést, a benne lévő mangán a szívet, az ereket és a húgyutakat is védi.

Enyhíti a migrénes fájdalmakat: ilyen esetben vagy igyunk gyömbéres vizet, vagy kenjük be homlokunkat őrölt gyömbérrel, amelyet előtte egy kicsit „felhigítottunk” vízzel.

Érdekességek

A gyömbér az indiai ajurvédikus orvoslás szerint a testet és a lelket is erősíti. Nemcsak testi betegségeket gyógyítanak vele, hanem a lélek harmonizálásában is fontos szerepet tulajdonítanak neki. Úgy vélik, hogy fokozza az intelligenciát és határozottabbá teszi az embert.

A középkori Itáliában is közkedvelt volt: előszeretettel használták időskorúak szexuális képességeinek és vágyának fokozására. Boraikat is gyakran fűszerezték vele (s nemcsak az idősek). Ezt a hatást felismerve a szenegáli nők a mai napig szőnek gyömbérgyökérből övet férjeiknek, ha a csökkent vágyat újra akarják éleszteni.

Sok férfi parfüm adalékanyaga a gyömbér pikáns, fűszeres illata miatt.

Aki végigolvasta ezt a cikket, az megérdemli a gyömbérsör receptjét – amely kilenc nap alatt elkészíthető! (Bevallom, én még nem készítettem el soha, mivel túl sok cukrot tartalmaz, amivel kapcsolatban vannak ellenérzéseim, de közkívánatra mégse hagyom ki a receptet.)

Gyömbérsör (Fotó: Chicago Food + Wine Festival

Gyömbérsör

Tegyünk 1,5 dkg szárított sörélesztőt egy kancsóba. Öntsünk mellé 4,5 dl kézmeleg vizet, 2 kávéskanál őrölt gyömbért, 2 kávéskanál nádcukrot. Keverjük össze, fedjük le, tegyük meleg helyre. Hagyjuk ott egy egész napig. Ezt követően 6 napon át minden nap tegyünk hozzá 1 kávéskanál őrölt gyömbért és 1 kávéskanál nádcukrot. A hetedik nap után szűrjük le. Egy nagy tálban vagy kancsóban oldjunk fel 1,2 l meleg vízben 75 dkg nádcukrot, adjuk hozzá 2 citrom levét, az elkészített gyömbéres folyadékot, és 3 l hideg vizet. Keverjük össze, töltsük üvegekbe, zárjuk le, és legalább 2 napig hagyjuk érni. A kész gyömbérsör hideg helyen tárolva egy hétig eláll.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek