7 évnél régebbi cikk

Fogyhatunk-e citrommal?
Fehérvár Médiacentrum fotójaFogyhatunk-e citrommal?

A múltkori, citromról szóló cikkemet azzal zártam, hogy segít megőrizni a szív, az idegek és az izomszövetek egészségét, valamint a zsírok lebontásában is barátunk lehet. Erre az utolsó mondatra sokan felkapták fejüket, hiszen mindenki szeretne megszabadulni a korral és a lustasággal egyenes arányban (sokszor hatványozottan) növekedő zsírpárnáktól. Ezért kívánkozik most e téma ide, a Testszobrászatba, bár valójában minden mindennel összefügg, és kiváltképp e két blog olyan szoros kölcsönhatásban van egymással, mint a fehérje/edzés és az izomfejlesztés.

Számos zöldség és gyümölcs - illetve ezek kombinációja - kedvelt a diétázók körében azon ódák miatt, amelyek fogyasztó hatásukat hirdetik.

Az egyik legnagyobb király a zsírégetők körében a citrom, amely kiemelt tulajdonságai között szerepel, hogy serkenti az emésztést és erősíti a gyomorfalat. Lúgosító hatású, s a szomjat is kiválóan oltja. Segíti a méregtelenítést, a salakanyagok kiürülését. Csökkenti a haj és a fejbőr zsírosodását, a bőrt is szebbé varázsolja. Magas C-vitamin tartalma miatt erősíti az immunrendszert. Megelőzi a meghűléses betegségeket, és csökkenti azok tüneteit. Vértisztító hatású bioflavon-tartalmának köszönhetően, és a véredényeket regenerálja. Ennél is bővebben A citrom déligyümölcs, fűszer és orvosság is egyben című cikkemben írtam hatásairól.

Tudom, tudom, most már térjek rá arra is, hogy hogyan fogyaszt? Ha fogyaszt egyáltalán.

A citromról elsősorban az jut eszünkbe, hogy savanyú, vagyis savas. A titka is ebben rejlik: a benne lévő citromsav bekerül az emésztőrendszerbe, ott kölcsönhatásba lép más savakkal és enzimekkel. Ezért jó reggel, éhgyomorra meginni egy pohár citromos vizet, mert így hozzájárulunk az egészséges emésztéshez. A citrom az anyagcserét is serkenti.

Fontos, hogy üres legyen a gyomrunk a citromos víz reggeli fogyasztása előtt, és ne édesítsük cukorral az italt! A legjobb, ha egy egész citrom levélt belefacsarunk egy pohár vízbe, úgy lesz igazán hatékony.

Citrom és citromlé (Fotó: livescience.com)

Az Interneten számtalan helyen olvasni citromlé diétáról. Bár ez - így elsőre - lényegesen jobban hangzik, mint a csokidiéta, viszont ezt sem ajánlom senkinek. E varázsdiétát úgy hirdetik mindenhol, hogy „akár három hétig is végezhető, tíz kilót is veszíthetünk vele”. Figyelem! Azért nem árt figyelni a feltételes módú ragozásra (most sem).

A 14 naposra meghirdetett citromlé diéta igencsak drasztikus: a kúra ideje alatt nem szabad szilárd ételt fogyasztani. A diétának nevezett kínzás során 2,5 dl ásványvízhez 20 ml citromlevelet, 20 ml juharszirupot (itt már felhúztam a szemöldökömet, amikor olvastam), és egy csipet cayenne borsot vagy őrölt csilipaprikát kell összekeverni és egész nap iszogatni. (Azért írtam le a receptet, hogy pontosan értse mindenki, miről van szó. Nem azért, hogy bárki is kipróbálja! )

Mivel a páciens semmit se eszik a diéta alatt, ezért a kúra után fokozatosan térhet csak vissza a normális étkezéshez: először csak egy almát ehet, aztán pár szem aszalt szilvát, majd pár nap múlva sajtot, főtt krumplit, aztán jönnek a párolt zöldségek és a gyümölcsök, utolsóként pedig a húsra lehet visszaszokni.

A kérdés: ez egy egészséges diétának hangzik? Hát nem.

Két hétig csak ezt? (Fotó: The Alternative Daily)

Az a citrom diéta már jobban hangzik, amely nem törli az étrendből a citromon kívül eső ételeket, s csupán arra buzdít, hogy a citrom mellett elég vizet igyunk napközben. Ilyenkor ugyanis anélkül élvezhetjük a citrom jótékony hatását, hogy megvonnánk szervezetünktől a hasznos tápanyagokat.

S itt megjegyzem, hogy a citromos víz fogyasztása rendkívül hasznos, s nemcsak kúraszerűen ajánlatos, hanem mindig! Nemcsak annak, aki fogyni szeretne (bár ideszúrom, hogy a zsírcsökkentés sokkal bonyolultabb annál, minthogy naponta igyunk meg pár pohár citromos vizet…), hanem mindenkinek előnyös. (És nemcsak „lehet”, hanem kijelentő módban értve!)

A citromos víz fogyasztásával hozzájárulunk a vastagbél kitisztításához, megszabadulunk a salakanyagoktól (ami sokszor kilókban is mérhető). Bélféreghajtó és puffadásgátló hatása is van. E déligyümölcsben lévő vitaminok, ásványi anyagok, s a már említett savak támogatják szervezetünk zsírbontó folyamatait – ezért terjedt el, hogy fogyasztó hatással bír.

Savtartalma csökkenti a cukrok felszívódását, a növényben lévő pektin pedig fokozza a telítettség érzését, mert vízzel elegyedve kocsonyaszerűvé válik. Így az éhségérzet is csökken.

Egy nagy citrom héj nélküli súlya kb. 100g: kalóriatartalma 105 kJ/25 kcal; fehérjetartalma 0,8g; szénhidráttartalma 7,5g; rosttartalma 2,2g; zsírtartalma 0,3g.

A kérdés tehát eldőlt: Igyunk citromos vizet minden nap!

 A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek