7 évnél régebbi cikk

Rákellenes világnap: a remény üzenete
·Egészségrákellenes világnap·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaRákellenes világnap: a remény üzenete
·Egészségrákellenes világnap·Utolsó frissítés: undefined

A rákellenes világnapon világszerte a megelőzésre, az egészséges életmódra és a betegség korai felfedezésének fontosságára hívják fel a figyelmet. A rák népbetegség, minden túlzás nélkül korunk egyik legnyomasztóbb népegészségügyi problémája. A rákellenes világnapról 2000 óta emlékezünk meg február 4-én. Azért nyilvánították e napot világnappá, hogy a betegség ellen folytatott küzdelem eszméje a világon élő összes ember szívében és gondolataiban éljen.

A Fehérvár magazin a Család és Nővédelmi Központ szakorvosát, Gyuranecz Miklós főorvost kérdezte meg a világnap kapcsán. Az onkológus szakorvos a szűrések fontosságára hívta fel a figyelmet: „Számos lehetőség adott a hölgyek és az urak számára. Nők esetében ilyen az emlő- és a méhnyakrákszűrés, férfiak esetében a prosztata szűrővizsgálata. Az idei esztendőben ez a kör bővülni fog a vastagbéldaganat szűrésével. A szűréssel korán felfedezhetik a daganatos elváltozást, ami életmentő lehet!”

A főorvos azt is hangsúlyozta, hogy ne lépjünk túl az intő, figyelmeztető jeleken. Különösen veszélyesek lehetnek a fájdalommentes csomók az emlő esetében. További figyelmeztető jelek lehetnek: indokolatlan fogyás; nyelési nehézségek; duzzanat a mellben vagy más testrészeken, nem gyógyuló seb, fekély; anyajegyen vagy szemölcsön látható változások; székeléssel és vizeléssel kapcsolatos változások; nem múló köhögés, rekedtség láz nélkül; vérzés szokatlan helyen és időben, váladékfolyás.

Beszédes számok

A város önkormányzata évek óta nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre. Rendszeresen szerveznek szűrővizsgálatokat, különböző tájékoztató, felvilágosító programokat. Ennek hatása megmutatkozik a számokban is. 2015-ben Székesfehérváron az országos átlagnál jelentősen alacsonyabb volt a férfiak daganatos halálozása, a 64 évesnél fiatalabb nők daganatos halálozása, a férfiak és a nők tüdőrák miatti halálozása valamint a 64 évesnél fiatalabb férfiak vastagbél- és végbélrákos halálozása.

Magasabb volt: az új melanomás megbetegedések száma – a férfiak és a nők körében is huszonnyolc százalékkal. Alacsonyabb volt az új daganatos megbetegedések száma a férfiak és a nők körében is mintegy tíz százalékkal, azaz évente száz új esettel kevesebb van, mint a magyar átlag. 2015-ben az új méhnyakrákos megbetegedések száma harmincnyolc százalékkal alacsonyabb volt az országos átlagnál. (Forrás: Országos Tisztifőorvosi Hivatal HAMIR)

Kövesd a rákellenes világnap eseményeit online

A rákellenes világnap hivatalos honlapja a worldcancerday.org. Itt egy olyan interaktív térképet is találhatsz, ahol élőben tudod követni a nap eseményeit, tweetjeit, legfrissebb híreit. Ha pedig segítségre van szükséged, az oldal önkénteseivel bármikor élőben tudsz chatelni is, angol nyelven. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek