7 évnél régebbi cikk

Nem csak a nyár a Balatoné
Fehérvár Médiacentrum fotójaNem csak a nyár a Balatoné

Ha nyár, akkor Balaton – nemzedékek nőttek és nőnek ma is fel ezen a szlogenen, és bizony van köztük olyan, aki az ország másik felén lakván még sohasem látta személyesen a Balaton türkizkék színét. Nekünk szerencsénk van, – mondhatják a fehérváriak és a környéken élők - hiszen nekünk egy órát sem kell utaznunk ahhoz, hogy partot fogjunk. És szerencsénk van azért is, – teszik hozzá a tájékozottak – mert a Balaton télen is csodaszép!

Évek óta tartanak azok az infrastrukturális fejlesztések és turisztikai programok, amelyek a Balaton természeti értékeire, szépségeire hívják fel a figyelmet, és igyekeznek kiszabadítani ezt a régiót a nyári skatulyából. Ősszel, télen és tavasszal is bőven akadnak itt jó programok, nem beszélve az egyre többféle szolgáltatást kínáló színvonalas szálláshelyekről.

A Balaton környéke például kedvelt helyszín az időtöltésre azoknak, akik finom borokra, kellemes kirándulásokra és pihentető wellnessre vágynak. Ha ezzel párosul a hosszan tartó mínuszok hatására befagyott tó, akkor a téli sportok szerelmesei is jegükre találnak. Egyesek szerint páratlan élmény a jégen csúszó korcsolyák „búgását” hallgatni, miközben a helyi borból készült forralt bort ízlelgetjük. Az sem baj, ha nincs befagyva a tó. Egyrészt azért, mert Balatonlellén a Balaton első műjégpályája is megnyitotta kapuit, másrészt azért, mert az azt jelenti, hogy az időjárás kevésbé zord, és nagyobb kedvvel indulhatunk neki egy-egy kirándulásnak.

Nem csak a természet, az itt fekvő városok is tartogatnak csodálnivalót, felsorolni nem is lehet, annyi látnivaló van. Néhány kilométerre Balatonalmádi, valamivel odébb autózva Magyarország egyik legromantikusabb települése, Balatonfüred várja a turistákat. Ha kicsit nagyobbat szeretnénk kirándulni, utazzunk Tihanyba, ahol a történelmi korok lenyomatai mentén akár ezer évet is visszarepülhetünk az időben, mindez páratlan kilátással párosulva.

Tavaly az év első felében az előző évhez képest javult a Balaton látogatottsága, derül ki a KSH kimutatásából. Az év első négy hónapjában 17,2%-kal növekedett a Balatonnál eltöltött vendégéjszakák száma, a belföldi turisták száma 23,2%-kal, míg a külföldieké 5,6%-kal nőtt 2015 első negyedéhez képest.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek