7 évnél régebbi cikk

Megemlékezésünk Siklósi Gyuláról
Fehérvár Médiacentrum fotójaMegemlékezésünk Siklósi Gyuláról

Elhunyt Siklósi Gyula régészprofesszor, középkorkutató. Hosszan tartó, súlyos betegsége szerda éjszaka vetett véget életének.

1949. január 21-én született Budapesten. Harminchárom éven át Székesfehérváron nem volt olyan cserép, tégla, amit ha egyszer meglátott, meg ne forgatott volna kezében. Ennek köszönhető, hogy – akik nem az ellenségei voltunk – tudjuk, egy több mint ezer éve büszke, ékekben gazdag városban élhetünk Európa szívében.

Ismerte a föld által rejtett Géza nagyfejedelem szálláshelyét, királyi palotáját, első keresztény királyunk koronázóbazilikáját. Ismerte a Királykúthoz siető karavánok útvonalát, a lovasokat, szekérkísérőket, az embereket, Európa egyik legszebb székesfővárosát. Régész és történész volt, aki maga maradt hatalmas tudásával.

Pár napja annak, hogy lányommal Nálad jártunk. Tanítóként emelted fel mutatóujjadat, és azt mondtad: a sírok között ne a halált keresd, annak semmi értelme! Az életet keresd, úgy juthatsz el az igazságig!

Éjszaka a hozzád siető négy mentő is az életet kereste, amikor a sírhantod már emelkedett...

Siklósi Gyula élt 68 évet és az azt követő örökkévalóságot.

Óvjon Isten, kedves barátom!

In memoriam Dr. Siklósi Gyula

Ma este 19:25-től a Fehérvár TV Székesfehérvár Díszpolgárára emlékezik. A Fehérvári beszélgetések című portréműsorban a Siklósi Gyulával készített utolsó beszélgetést láthatják. 19:55-kor Hol volt, hol nem volt - Fehérvár feltáratlan középkori történelme című előadással , majd 21:05-kor Burján Zsigmond Fehéredő múlt - Kereszttől a félholdig című filmjével emlékezik meg a Fehérvár Médiacentrum a középkori Székesfehérvár avatott kutatójára.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek