7 évnél régebbi cikk

Szabaduljunk a tárgyaktól!
·Életmódtudomány·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
needpix.com
Szabaduljunk a tárgyaktól!
·Életmódtudomány·Utolsó frissítés: undefined

Miért halmozunk fel annyi tárgyat az otthonunkban, életünkben? Mert megtehetjük. Minden elérhető, a birtoklástól pedig többnek érezzük magunkat. Újabban azonban sikerkönyvek és szociológiai kutatások hívják fel a figyelmünket arra: éppen hogy a minket körülvevő tárgyaink fosztanak meg minket a szabadságunktól!

Belegondoltál már abba, mennyi felesleges idődet veszi el az otthonodban található számtalan tárgy rendben tartása? Kütyüket feltölteni, frissíteni, dísztárgyakat leporolni, a sokadik cipőt is kitisztítani. Sosem használt ruhák között kutatni a szekrényben, a trendi dekorációs elemektől már a tányér sem fér el az asztalon.

A kaliforniai UCLA egyetem szociológusai kutatást végeztek arról, hogyan használjuk ki a 21. században a rendelkezésünkre álló teret. Az eredmény sokkoló volt: a gyerekszobákba már belépni sem lehet a sok játéktól, a kanapékon nincs hely leülni, kondigépek foglalják el a fél szobát, amiket csak fogasnak használnak...

A kutatásban harminckét középosztálybeli család otthonát filmezték, nagyvárosokban és kis falvakban egyaránt

A fogyasztás korában élünk, amikor minden elérhető, éppen ezért észrevétlenül túl sok holmit halmozunk fel az életünkben. Ezek már csak akadályoznak minket abban, hogy felszabadultan jól érezhessük magunkat. Ahogy már Brad Pitt is megfogalmazta a Harcosok Klubja című filmben: "Amit birtokolsz, az birtokba vesz." Pedig tárgyak helyett talán jobb lenne élményeket gyűjteni…

A kutatók szerint a jövő a birtoklás helyett a használaté, legyen szó ingatlanról, ruháról vagy szolgáltatásról. Ezt persze nem tudhatjuk előre. De idén már Magyarországon is elindult egy mozgalom "Dobj ki minden nap eggyel több tárgyat!" elnevezéssel. Szóval ha a tavaszi nagytakarítás idén nem csak az ablakpucolásról és a suvickolásról szól, hanem egy kiadós lomtalanítást is végzünk a szekrényekben és a polcokon, garantáltan felszabadultabbnak érezzük majd magunkat! Ha pedig mégis vásárolni támad kedvünk utána, legalább lesz hely az új cuccoknak..

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek