7 évnél régebbi cikk

Már csak négy Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak
Fehérvár Médiacentrum fotójaMár csak négy Michelin-csillagos étterme van Magyarországnak

Elvesztette Michelin-csillagát a budapesti Tanti, és egy sem kapott ilyen értékelést. Így összesen négy magyar étterem mondhatja el magáról, hogy van egy csillaga a francia gasztrokalauzban. A 2017-es kiadvány tegnap jelent meg.

Elvesztette a Michelin-csillagos értékelését a budapesti Tanti étterem, melyet két évvel ezelőtt választott a francia éttermi kalauz a legjobbak közé. Jó hír viszont, hogy újabb budapesti éttermet soroltak a Bib Gourmand-kategóriába: az eddig is ilyen besorolású Petrus és Lacikonyha mellett tegnap óta a Fricska is elmondhatja ezt magáról. A Bib Gourmand éttermekre a kiváló minőség mellett a mérsékelt ár jellemző.

A Guide Michelin 1919-ben jelent meg először. Öt szempont szerint rangsorolja az éttermeket: az ételek minősége; a sütés, főzés, ízesítés tökéletessége; a konyha eredetisége, stílusa; az ár-érték arány; a látogatások gyakorisága.

A Michelin-csillag odaítélésénél számos szempontot vesznek figyelembe a kötet inspektorai: egy csillaggal minősíti a Vörös Könyv a „a kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő” éttermeket; két csillagot kapnak azok a kitűnő éttermek, amelyek miatt érdemes az utazóknak hosszabb kitérőket is tenni; három csillagot adnak azoknak a helyeknek, amelyek meglátogatása külön utazást is megér.

Magyarország első Michelin-csillagos étterme a Costes lett 2010-ben, őt követte sorrendben az Onyx (2011), a Borkonyha (2014), a Tanti (2015) és a Costes Downtown (2016). Közülük vesztette el most csillagát a Tanti. Valamennyi étterem Budapesten található.

(Világevő, Wikipedia)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek