7 évnél régebbi cikk

Kisorsolták a Versünnep mentorait
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Kisorsolták a Versünnep mentorait

Szerda délután tudhatta meg az idei Versünnep tizenhárom döntőse, kik lesznek a mentoraik az április 8-i döntőre való felkészülés során.

Tegnap délután mentor sorsolással indult a Fehérvári Versünnep mentor-programja. A tizenhárom döntős  diák részvételével derült ki, hogy kik lesznek azok a művészek, akik segítik majd a felkészülésüket. A sorsoláson Mészáros Attila alpolgármester, Matuz János a színház művészeti intendánsa és Látrányi Viktória a Fehérvár Médiacentrum hírigazgatója köszöntötte a diákokat.

 A VIII. Fehérvári Versünnep válogatóját szombaton tartották a Szent István Művelődési Házban. Az idei mezőny minden eddiginél erősebbnek bizonyult, ezért a zsűri végül úgy határozott: az eredetileg tervezett tizenkettő helyett tizenhárom diákot juttat a döntőbe.

Ünnepélyes keretek között sorsolták ki, melyik mentorhoz melyik diák kerül (Fotó: Simon Erika)

A szombati produkciókat értékelő zsűri elnöke idén is Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a zsűri tagjai között Tornyai Gábor plébános, Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, Závodszky Noémi színművész valamint Vakler Lajos szerkesztő-műsorvezető hozták meg döntésüket.

 

A zsűri rendkívül elégedett volt a mezőnnyel (Fotó: Simon Erika)

Kubik Anna a várakozás izgalmával érkezett a rendezvényre, hatalmas kíváncsisággal köszöntve az újonnan versenyzőket, és örömmel üdvözölve újra a már nem először színpadra lépő versmondókat: „A régiekről nagyon jó híreket hallottam tavaly óta, arról, hogyan vesznek részt a város életében, emelik a művészet tekintélyét versmondás terén is.” A versválasztás tekintetében egyre szélesedő palettának is őszintén örült: „Jó látni, hogy kortárs költőt is választottak, felbukkantak klasszikusok és fehérvári költő is a kínálatban.”

Vakler Lajos kiemelte: az erős mezőny nem jelenti azt, hogy a zsűrinek szigorúbbnak kellett lennie a döntéshozatal során. A véleményalkotás fő szempontja számára a versválasztás átgondoltsága volt: „Alap, hogy valaki tudja, hogy mit mond és miért mondja. Nem előadóművészeket keresünk, de nem is versmondókat. A kettő között kell, hogy valaki a korának megfelelően helyt álljon. Egy tizenöt éves ne mondjon Márait, Wass Albertet, a korának megfelelő versválasztásban segítsék őt a felkészítő tanárok." Az erős mezőnyről szólva hozzátette: „A tizenhárom ebben az esetben nem szerencsétlen szám! Nyugodtan bejuthatott volna húsz is, minden eddiginél erősebb volt a mezőny. Pedig a Versünnepnek eredetileg nem jósoltak nagy jövőt. Mégpedig azért nem, mert láthatjuk: értékvesztett a világ, egyre kevesebben olvasnak, főleg verset. Az sms-lovagok világában öröm látni, hogy mégis egyre többen vannak azok a fiatalok, akik szakmai műhelyekben – hála a pedagógusoknak – igenis mondanak, tanulnak és értik is a verseket.”


A Versünnep döntőjére április 8-án 10 órától a Városháza Dísztermében minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Szombaton választották ki a tizenhárom döntőst (Fotó: Simon Erika)

A döntős diákok és mentoraik:


Komlódy Márk – Kelemen István

Bakó Fanni – Nagy Péter

Varga Eszter – Keller János

Marth Fruzsina – Juhász Illés

Strasszer Domonkos – Tűzkő Sándor

Kneifel Nóra – Váradi Eszter Sára

Kertész Ádám – Andrássy Máté

Jenei Márton – Kozáry Ferenc

Körmendi Kristóf – Matuz János

Somos Máté – Láposi Réka

Baráth Eszter Adrienn – Lábodi Ádám

Tóth András Bence – Varga Gabriella

Ferenczy-Nagy Boglárka – Varga Lili

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek