6 évnél régebbi cikk

Nézd meg, mit ajánlanak a Versünnep döntősei a Költészet Napjára!
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
Nézd meg, mit ajánlanak a Versünnep döntősei a Költészet Napjára!

Megkértük a napokban véget ért VIII. Fehérvári Versünnep díjazottjait, javasoljanak egy kis olvasnivalót a Költészet Napja alkalmából. Ők pedig lelkesen sorolták kedvenc verseiket vagy költőiket.

Kortárs és klasszikus szerzők egyaránt szerepelnek a VIII. Fehérvári Versünnep döntőseinek kedvencei között.  A Fehérvár Médiacentrum különdíjasa, Kertész Ádám személyes kedvencét, Pilinszky János Apokrif című költeményét ajánlotta figyelmünkbe. "Szerintem ebben a versben egy kicsit mindenki magára ismerhet, aki elolvassa"  – indokolta Ádám a választását.
Hallgasd meg most a költő előadásában:

 

A szintén különdíjas Somos Máté számára az egyik legnagyobb hatású költő Arany János. "Kiskorom óta ismerem a verseit, a balladáit szavaltam talán a leggyakrabban – mesélte Máté. – Egyéb műveit is érdemes olvasgatni, mert mindegyik elég erős erkölcsi tanulsággal bír. Tiszta szívből ajánlom Radnótit is, nem véletlenül mondtam az ő költeményét a Versünnepen."
Lássunk most egy klasszikust egy igazi klasszis előadásában: Sinkovits Imre és a Walesi bárdok.

 

Ferenczy-Nagy Boglárka már nem először vett részt a Versünnepen, idén különdíjat kapott. Most egy kortárs költeményt ajánl figyelmünkbe: "A tavalyi válogatón mondtam Halmai Tamás, Az éneklő tenger című versét, mely azóta is mély nyomokat hagyott bennem. Igazi lélekgyógyító vers, kicsit meditatív. Engem ez akkor egy nagyon mély hullámvölgyből hozott ki. Úgy talált rám, mint egy villámcsapás. Szeretettel ajánlom mindenkinek." A verset itt olvashatod

A harmadik helyezett Baráth Eszter Reményik Sándor: Eredj, ha tudsz! című versére hívta fel a figyelmet a Költészet Napja alkalmából."Úgy gondolom, ez a vers a mai világra, és a mi mai helyzetünkre is teljes mértékben igaz." – indokolta választását Eszter.

 

A második helyezést elért Varga Eszter Szabó Lőrinc és Pilinszky János verssorait értékeli a legnagyobbra. "Szabó Lőrinc nagyon meg tudja ragadni az élet fontos momentumait. Pilinszky-t pedig a szókimondása miatt értékelem nagyra." – fogalmazott az ezüstérmes.

 

Az idei győztes, Marth Fruzsina szívébe mindenekfelett Dsida Jenő költészete lopta be magát. "József Attila is nagy hatással volt rám, de egyértelműen a kedvenc versem Dsida Jenő Psalmus Hungaricusa, amivel az idei Versünnepet megnyertem."

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek