6 évnél régebbi cikk

Már több mint 70 országban járt Barna Béla, az fmc.hu új utazási rovatának szerzője
Fehérvár Médiacentrum fotójaMár több mint 70 országban járt Barna Béla, az fmc.hu új utazási rovatának szerzője

Fogj egy körzőt és húzz egy 500 kilométeres kört Székesfehérvár köré. Erről a körről és ami ezen belül van szól majd április 19-én induló új rovatunk a Fehérvár 500. Innentől kezdve minden szerdán megismerhetsz majd egy Székesfehérvártól 500 kilométernél nem távolabbi helyet, melyet a világjáró Barna Béla mutat be. Ha olcsón szeretnél nem mindennapi utazásokon részt venni, érdemes lesz követni.

Április 19-től egy újabb rovattal bővül oldalunk, melynek írója a túravezető és turisztikai újságíró Barna Béla lesz. A tapasztalt utazó már 70 országban járt, ezek közül hoz majd hétről-hétre néhány olyan helyszínt, amely Fehérvártól nincs messzebb 500 kilométernél. Olyan eldugott látványosságokat ismerhetsz meg, amelyek nem biztos, hogy bekerülnek az utazási irodák prospektusaiba, és mivel közel vannak, akár a családdal is útnak indulhatsz.

Tudtad hogy Európában több Visegrád nevű település is van? Ez itt a Bosznia-hercegovinai (fotó: Barna Béla)

Utazónkat már gyerekként érdekelte a földrajz. Elmondása szerint mindig is arra volt kíváncsi, mi van a következő domb mögött, mégis kellett valami kezdőlökés, hogy bele is vágjon az utazgatásba. Ez az ok tizenhat évesen egy szőke német lány volt, aki Hamburg mellett lakott. Béla vásárolt hát magának egy Interrail havibérletet, telepakolta táskáját 60 darab konzervvel, és nekivágott Európának. Az egy hónapos barangolás közben természetesen a lányt is meglátogatta.

Ennek az európai túrának a naplójával felvételt nyert a Turista Magazin publicistái közé, ahol húsz éven át jelentek meg írásai. Hobbija miatt az egyetemet is földrajz szakon végezte, ami arra is esélyt adott, hogy szakdolgozatához egy hónapot töltsön Szíriában. 

A romániai Székelykő is 500 kilométeren belül van (fotó:Barna Béla)

A kezdeti hobbi után az utazásból egyre inkább életforma lett, ezért nem meglepő, hogy fontos volt számára, felesége is legalább annyira szeresse járni a világot mint ő. Mára már két gyermekük is elkíséri őket utazásaik során, és mivel felesége tanár, az iskolai szünetekben mindig van idő egy kis kalandozásra.

Azoknak, akik azért nem mernek nekivágni egy útnak, mert nincs nyelvtudásuk, Béla egy jó tanáccsal szolgált: elég, ha a célországban használt nyelv alapszavait ismerjük meg indulás előtt, például közlekedési eszközök, főbb létesítmények neveit, mert bár ő német-orosz tagozaton tanult, és alap angoltudással is rendelkezik, gyakran előfordult, hogy még ezeket a világnyelveket sem értették meg a helyiek. De a Fehérvár 500 olvasói feltehetően azért ezekkel a nyelvekkel és a magyarral is boldogulni fognak a sorozatban szereplő helyszíneken. 

Láthatunk majd fotókat lentről és fentről is, ez például az Alacsony-Tátra (fotó: Barna Béla)

A kalandor már két éve hivatásszerűen csak a világjárásnak él, túrákat tervez és vezet a világ több pontjára, és amint mondja, azóta még náthás sem volt. Persze a kötelező oltásokat mindig beadatja magának, de az apró stresszen kívül semmi sem zavarta meg harmóniáját. 

Még egy tipp: ha valaki olcsón akar utazni, érdemes kilenc-tíz hónappal előre lefoglalni a jegyet – Béla így fogott ki például egy 3000 forintos tajvani utazást –, de nyitottnak kell lenni a last minute utakra is. Egy időben divat volt, hogy sokkal olcsóbban foglalhattunk szobát a helyszínen, mint azok, akik előre bejelentkeztek, de ez mára már visszájára fordult. A kalandor azt ajánlja, senki ne induljon el úgy, hogy nem tudja, hol fog éjszakázni. Neki személy szerint nincs nagy igénye, ha tiszta az ágy, ő már jól érzi magát.

Még ennél is több tippet olvashatsz majd április 19-től  Barna Béla új sorozatában a Fehérvár 500-ban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek