6 évnél régebbi cikk

Az Összharcművészeti Világbajnokság után se pihennek a kempósok
Fehérvár Médiacentrum fotójaAz Összharcművészeti Világbajnokság után se pihennek a kempósok

Aranyak, ezüstök és bronzok hullottak megyénk kempósainak nyakába a Caldas da Rainhában megrendezett Összharcművészeti Világbajnokságon (WAC). A fehérvári és a sárosdi versenyzők szinte minden számban felállhattak a dobogóra. A sportolók alig értek haza a megmérettetésről, máris újabb feladatra készülnek: szombaton országos bajnokságon mutathatják be tudásukat Székesfehérváron.

– A Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportági Szövetségben már több éve működik egy kiválasztási rendszer, aminek keretében az egész éves teljesítményük alapján a legjobb kempósok a szövetség válogatottjába kerülhetnek – nyilatkozta Koncz Gábor edző, aki elmondta, hogy a szövetség a válogatottat minden évben egy nagy világversenyre utaztatja és versenyezteti.

Úton a VB-re (Fotó: Koncz Gábor)

Idén a Sárosdi Kempo SE-t Koncz Emese, Tóth Daniella, Törzsök Réka és Tóth Ádám képviselte, a Székesfehérvári Kempo SE-től pedig három versenyző állt tatamira: Jakus Roland, Tombácz Tamás és Koza Márk. Idén ők vitték tehát a jó hírét lakhelyüknek, csapatuknak (ZBK Kempo) és hazájuknak a portugáliai Caldas da Rainhában megrendezett nagyszabású Összharcművészeti Világbajnokságon.

– Ez a rendezvény a harcművészetek ünnepének is méltán nevezhető, hisz több tucat országból érkeznek a versenyzők, hogy a különféle szabályrendszerekben mérethessék meg magukat – mondta Koncz Gábor.

A világbajnokság végül csodálatos mérleggel zárult megyénk sportolói számára: 10 arany-, 8 ezüst- és 6 bronzéremmel tértek haza.

A világbajnokság küzdőtere (Fotó: Koncz Gábor)

A versenyen a különböző versenykategóriákban az alábbi eredmények születtek:

Sárosdi Kempo SE/Nagylóki szakosztályának versenyzője:

Tóth Daniella
(Felkészítő edzői:  Koncz Viktória, Polgár Attila, Kordás István, Koncz Gábor)

  • Formagyakorlat I. hely
  • GI Földharc I. hely
  • NOGI Földharc I. hely
  • Light contact I.hely
  • Rumble Sparring II.hely
  • Önvédelem II. hely

Daniella heti két kempoedzésre járt a VB előtt a Nagylóki Dojóval Koncz Viktória, és Polgár Attila irányításával, heti két kempón gyakorolt a Sárosdi Kempo SE-vel Kordás István, Koncz Gábor vezetésével, s heti egyszer részt vett a Sárosdi Kempo SE – Székesfehérvári Kempo SE válogatott edzésein. Az ifjú hölgy többször szerepelt már eredményesen világbajnokságon (miközben több magyar bajnoki cím, arany- és ezüstérem tulajdonosa), és úgy indult el Caldas da Rainhába, hogy a dobogó felső fokára szeretett volna állni. Ez sikerült is neki.

A Sárosdi Kempo SE versenyzői:

(Fotó: Koncz Gábor)

Koncz Emese
(Felkészítő edzői:  Kordás István, Koncz Gábor, Tóth Ádám)

  • GI Földharc I. hely
  • Semi contact III.hely
  • Light contact III.hely
  • Önvédelem IV. hely

Emese heti négyszer járt kempoedzésre a VB előtt, plusz állóharc-technikákat is gyakorolt heti rendszerességgel. A verseny előtt azt mondta, elégedett lenne akkor, ha egyetlen dobogós helyezést sikerülne elérnie. Ezt a vágyát többszörösen el is érte! De ez várható is volt, hiszen a válogatottsághoz több magyar bajnoki cím, sok arany és ezüst juttatta hozzá.

Törzsök Réka
(Felkészítő edzői:  Kordás István, Polgár Tamás, Koncz Gábor)

  • NOGI Földharc I. hely
  • Low Kick II. hely
  • Semi contact III.hely
  • Light contact III.hely

Petra tavaly sok jó eredményt ért el különböző versenyeken – különösen állóharcban és technikai számokban. A kempo mellett az egyéni állóképessége növelésre is koncentrált a VB-felkészülés során, s vágya az volt, hogy első nemzetközi versenyén legalább egy dobogós helyezést elérjen. Sikerült!

Tóth Ádám
(Felkészítő edzői: Kordás István, Koncz Gábor, Kiliti Ferenc, Kiliti Tamás)

  • MMA I. hely
  • NOGI Földharc I. hely
  • Knock Down II.hely
  • GI földharc II. hely

Ádám heti háromszor edzett a felkészülés ideje alatt a Sárosdi Kempo SE-vel, és heti egyszer a sárosdi és a székesfehérvári SE válogatott edzésén is részt vett. Ezen kívül heti 2-3 alkalommal bokszolni is járt a VTVI ISE Boksz Klubban.

– A tavalyi MMA világbajnoki cím megvédése elégedetté tenne – ezzel a mondattal indult neki a VB-nek, és vágya teljesült! Tavaly az összes földharcversenyt megnyerte a súlycsoportjában, és több technikai számban is első helyezést ért el. Álló küzdelemben ritkán talált magának ellenfelet, de akkor általában győzött is. Ahogy a mostani bajnokságon is gyönyörű helyezéseket ért el!

A Székesfehérvári Kempo SE versenyzői:

(Fotó: Koncz Gábor)

Koza Márk
(Felkészítő edzői:  Polgár Tamás és Romanek Bence)

  • Önvédelem II. hely
  • NOGI Földharc II. hely
  • GI Földharc I. hely
  • Rumble Sparring IIl. hely

Márk nem adta alább heti öt edzésnél a Nagy Megmérettetés előtt: kempo, brazil jiu jitsu, boksz és MMA szerepelt a választott sportágak között hétköznap és hétvégén is. 2016-ban sajnos sorozatos sérülések miatt nem tudott részt venni pontszerző versenyeken, ezért saját költségen csatlakozott a csapathoz – és milyen jól tette!

Tombácz Tamás
(Felkészítő edzői: Polgár Tamás, Gáncs Ferenc, és Szűcs Zsolt)

  • Önvédelem II. hely
  • Stop Semi Contact III. hely
  • GI Földharc I. hely

Tamás 2012 szeptemberében csatlakozott a Székesfehérvári Kempo Sportegyesülethez. Saját bevallása szerint több erőnléti és technikai edzésre is jár egy héten (felnőtt és junior edzésekre). Tavalyi eredményei alapján jutott ki a VB-re.

Roland Jakus
(Felkészítő edzői:  Polgár Tamás, Gáncs Ferenc és Szűcs Zsolt)

A Knock Down kategóriában az első mérkőzésén sérülést szenvedett, így a további küzdelmeket nem tudta folytatni. Ez azért is sajnálatos, mivel heti 4-5 tréninggel készült a versenyre: felnőtt és ifi edzésekre járt, s most indult először világbajnokságon. Válogatottba kerülését az előző évben megrendezett versenyeken nyújtott teljesítményének köszönhette: Gyöngyösön, Seregélyesen, valamint a Katana Kupán elért helyezései miatt válogatták be.

Az edzők elmondták, hogy nagyon büszkék a fiatalokra, mert nagyon sokat készültek a versenyre, és egész éves küzdelmük, kitartásuk jutalma volt ez a lehetőség.

– A világbajnokságon való szereplés azért is volt nagy próbatétel, mert versenyzőink több technikai, és küzdelmi számban léptek tatamira, ringbe, ketrecbe. A háromnapos versenyen volt, hogy éjfélkor, vagy még később kellett bizonyítaniuk tudásukat – mondta Koncz Gábor, aki elmesélte, hogy az első napon csak mérlegelés volt, s egy díszvacsora, amelyen mindannyian részt vettek.

Az első napon díszvacsorán vettek részt a versenyzők (Fotó: Koncz Gábor)

E napon a csapat kilátogatott az Atlanti óceán partjára, ahol a hideg víz sem tudta eltántorítani őket attól, hogy megmártózzanak a csábító kékségben. A fürdés mellett sétáltak egy kicsit a homokos parton is, és olyan jól érezték magukat, hogy nem volt bennük félelem a másnapi verseny miatt.

A verseny előtt az óceánban is megmártóztak a fiatalok (Fotó: Koncz Gábor)

A többi nap természetesen a harcokról szólt: kora reggeltől késő estig. A bemutatkozást a 14 év alattiak kezdték, majd az idősebbek következtek. Nagy feladat elé állították fizikailag és lelkileg is a versenyzőket, de mindenki remekül állta a próbákat – ahogyan az eredményekből is látszik. Természetesen nemcsak a megyei sportolók szerepeltek eredményesen, hanem az egész magyar válogatott, melynek tagjai rengeteg éremmel térhettek haza.

Azt hinnénk, hogy a fiatalok most lustán hevernek egy fürdőben, és örömködnek az érmeik miatt. Ez azonban tévedés! Koncz Gábortól megtudtuk, hogy most nem volt idő pihenésre, hanem folytatódtak az edzések a hazaérkezés után is: Sárosdon, Nagylókon, Abán, Szabadegyházán, Seregélyesen és Sárbogárdon, valamint Székesfehérváron a Tobak utcai edzőteremben.

S, hogy miért? Mert április 22-én újra tatamira lépnek a sportolók: Székesfehérváron rendezik meg szombaton az Ifi–Junior és Felnőtt–Szenior Országos Zen Bu Kan Kempo Bajnokságot, amelyen ismét bizonyítaniuk kell tudásukat…

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek