6 évnél régebbi cikk

A Föld napja, avagy 5+1 tipp, hogyan zöldíthetnénk az életünket
Fehérvár Médiacentrum fotójaA Föld napja, avagy 5+1 tipp, hogyan zöldíthetnénk az életünket

A Föld napján számos ötletes, sokszor vicces akcióval igyekeznek a környezetvédők felhívni az emberek figyelmét arra, hogy bolygónkat meg kellene védenünk saját magunktól. Kisgyerekes anyukaként én viszont azt vallom, néha pár tanács otthonra hatékonyabb „klímavédelmi” akció lehet.

Egy kifejezetten nem környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó fórumon olvastam a következőt: „Én olyan kőkemény környezetvédelmi adót vetnék ki ezekre a műanyagokra, (granulátumra) hogy ihaj. Mindjárt lenne mindenféle visszaváltható vagy üveges palackozású termék újra a piacon, ha például egy mostani ilyen (üdítőt) kóla 300 Ft + 1000 Ft környezetterhelési díjjal együtt árulnák." Ez is egy út, de otthon is lehet néhány apró trükk, amivel legalább „halványzöldek” lehetünk.

Sajnos ebből az ivókútból állandóan folyik a víz (kép: pixabay.com)

1. Takarékosság
Leginkább az ivóvízzel kell(ene) takarékoskodnunk. Számos víztakarékos tippet tudnék felsorolni, de ebből talán a legjópofább, hogy vegyünk egy 5 perces homokórát és csak addig zuhanyozzunk, amíg lepereg a homok.

Banánkomposzt (kép: v.viralka.pl)

2. Növényeink táplálása
A banánhéj kb. 3-4 hét alatt lebomlik. Érdemes tehát tavasszal a balkonládába úgy ültetni a növényeket, hogy a gyökereik alá-közé néhány banánhéjat teszünk. Sőt egész nyáron a bolti tápoldat helyett banánhéj, kávézacc, esetleg tisztára mosott tojáshéj és víz összeturmixolásával készített saját keveréket is alkalmazhatunk.

Házi lekvárok (kép: pixabay.com)

3. Befőzés
Van, aki emlékszik még a kompótra, amit a nagyinál evett? Vagy a lekvároskenyérre? A házi befőzés nem nagy ördöngösség, nekem van egyedül élő férfiismerősöm, aki maga főzi a lekvárt. A kamrában, pincében pedig valahogy mindig felhalmozzuk a befőttesüvegeket, amiket így újra felhasználhatunk. Egy apró tanács: szerintem érdemes a sokadszor használt fém tető alá celofánt tenni. Az üveg egyébként 1-2 millió év alatt bomlik le (bár anyagában újrahasznosítható).

Szódakészítés otthon (kép: youtube.com)

4. Palack helyett
A fröccsöt, szörpöt ne buborékos ásványvízzel hígítsuk, hanem térjünk vissza a szódásszifonhoz! Ezzel jó sok, kb. 450 év alatt lebomló PET-palacktól kíméljük meg a környezetet. A régi szifonokhoz visszaváltható patront pedig még a hipermarketek is árulnak, de vannak már újabb, hatalmas patronnal működő változatok is.

Újrahasznosított dobozok (kép: fdgate.com)

5. Tárolás
Bármilyen üveg vagy doboz alkalmas arra, hogy tároljunk benne valamit. Ezeket festéssel, dekupázsolással, mozaikolással vagy más díszítési technikákkal egységessé tehetjük. Így olcsón lehet a lakásunk rendezett. (A kartonpapír 2 hónap alatt bomlik le, a tejesdoboz 5 év alatt, az ónozott acél konzervdoboz 50, az alumínium konzervdoboz pedig 200-500 év alatt. Igaz az utóbbiból újrahasznosítással kb. 6 héten belül új doboz készülhet.)

Komposztáló (kép: iskolakertprogram.hu)

+1. Komposztálás
Ha van kerted, ez a legjobb és leghasznosabb módja a háztartási hulladékok hasznosításának. Azt nem tudom, hogy vajon a törvények lehetővé teszik-e, de nagyobb lakóközösségek bekerített kertjeiben nyugodtan kialakíthatnának komposztálót – így a közös kert is sokkal szebb lenne. A komposztba mehet az összes zöldség héja, a gyümölcsök magháza, a papírszalvéta, a kávézacc…

(Írásunk a hulladékból termék, a hulladékakadémia és az ökotermék oldalak felhasználásával készült)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek