6 évnél régebbi cikk

10 hét szünet – szülői dilemmák a nyári vakációról
Fehérvár Médiacentrum fotója10 hét szünet – szülői dilemmák a nyári vakációról

Nyakunkon a május, azaz már mindössze bő másfél hónap van hátra az iskolaévből. Minden szülőbe lassan belehasít a gondolat: vajon mit csinál a gyerek egész nyáron. Ideális esetben van egy kistestvér és így a család együtt lehet, de hát az esetek nagy többségében az „eset” nem ideális. Szóval mi legyen?

10 hét a szünet, tehát tulajdonképpen minden belefér, ami anno nekünk is belefért:

  • Két hét családi nyaralás a szülők szabadsága alatt.
  • Egy hónap a nagyszülőknél.
  • Két hét nyári tábor.
  • Két hét otthoni lötyögés.

Ezek között ugye két kritikus pont van: a nyári tábor és az otthoni lötyögés. Utóbbira lehet megoldás, hogy több család összefog és a barátnőket együtt „legeltetik”. Igaz, ez valószínűleg nagyobb gyerekeknél nehezebben működik – de ovisoknál, kisiskolásoknál jó. Ha van 5 család, akkor minden családra jut 2 nap a két hétből, amikor programot és tízórait, ebédet és uzsonnát ad a gyerekeknek. 5-6 gyerekre mindenki tud főzni, előre egyeztethetők a menük, így nem kerül minden nap krumplifőzelék vagy pizza az asztalra. Kertes házban külön extra program nem is kell, hisz a játék a szabadban mindenképpen jó. Ha van esetleg medence, akkor meg olyan vircsaftot csapnak, hogy ihaj! De egyébként vannak jó weboldalak, ahol amolyan partijátékokkal fel is szerelkezhetünk, a kislányok pedig még a főzésbe is bevonhatók.

Egy medence, enni- és innivaló, és már nem is kell más az örömhöz  (kép: Halmos B. Ágnes)

De jöjjön a neheze, a táborok kérdésköre! Akinek volt jogosultsága, az esetleg pályázott Erzsébet tábori részvételre – a honlap tanúsága szerint csak a külhoni magyar gyerekek számára kiírt pályázatoknak nincs meg az eredménye. Minden más betelt. Ez ugye egy pénztárcakímélő megoldás, de persze nem biztos, hogy csak ez jöhet szóba. Táborfronton egyébként több dolgot alaposan meg kell fontolnunk. Vegyük sorra!

Hány éves kortól?

Komoly dilemma. Az én lányom már nagycsoportos ovis korában ment volna „ott alvós” táborba, ha épp akkor nem kap be valami vírust. Ezt az óvónénik szervezték, és a csoportból csak azokat vitték el, akikről tudták, hogy nem lesz velük gond. És még így is – ahogy mesélték –, Ilcsi néni élő plüssmacivá változott, hisz vagy öt lány is csak mellette tudott elaludni…

Szóval ismerni kell egyrészt a gyerkőcöt, másrészt be kell avatni a tábori tervekbe, hogy egyáltalán szeretne-e már éjszakákra elszakadni otthonról, vagy inkább csak napközis táborba menne.

Milyen fajta tábor legyen?

Mindenképpen csak olyan, ahová a gyerek szívesen megy! Lehet az a Balatonnál valami napozós, fürdőzős, játszós tábor vagy épp nyelvi tábor, ha a gyerek nem szívesen menne, de mi ráerőltetjük, biztosan rosszul érzi majd magát. (És mondjuk egy életre megutálja a nyelvtanulást.)

Nagyon jó táborkereső oldalak vannak, ahol most még talán a lehetőségek százai közül válogathatunk (az egyik oldalon most 650 lehetőséget találtunk), bár aki élelmes volt, már márciusban lefoglalta az ideális helyet.

Itt két ilyen oldalt is ajánlunk: a táborfigyelőt és a gyerektábor keresőt.

Milyen áron?

Az előbbi oldalak tanulmányozása után arra jutottunk, hogy 40 ezer alatt bentlakásos nyári tábort nem találni, a napközis táborok általában 25-30 ezerbe kerülnek. A legnépszerűbbek a kaland- és sporttáborok. A legolcsóbb tábori ajánlat, amit találtunk 12 ezer, a legdrágább 219 ezer forint. Ez azért még a legolcsóbbak esetén is elég húzós két hétre – főleg, ha több gyereket szeretnénk táboroztatni, még akkor is, ha testvérkedvezményt is sok tábor kínál.

Szóval tessék gyorsan előszedni a malacperselyt, a konyhapénzen erősen spórolni vagy bankot rabolni!

Ahol télen sportolt a gyerek, általában kínálnak nyári tábort is (fotó: Ozsváth Miklós)

Bizalom

Még egy dolog van, amit szerintem talán első helyen kellett volna említeni, és ez a bizalom. Csak olyan táborba engedjük el a gyereket, amelynek a személyzetében megbízunk! Főleg, ha ott alvós táborról van szó. Épp ezért érdemes először az iskolában, az edzésen vagy más szabadidős foglalkozáson érdeklődni, hogy tartanak-e nyári tábort. Az ottani felnőtteket mi is ismerjük, a gyerek is, így az egész család felszabadultabban élvezheti a tábori időt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek