6 évnél régebbi cikk

Külföldi nyaralás kutyával – milyen okmányok szükségesek?
Fehérvár Médiacentrum fotójaKülföldi nyaralás kutyával – milyen okmányok szükségesek?

Közeleg a nyár, ebben az időszakban már mindenki izgatottan tervezi az utazást. Mit tehetünk, ha nem akarjuk a kutyánkat itthon hagyni? Dr. Lorászkó Gábor válaszol.

Tisztelt Doktor Úr! Külföldre utazunk és szeretnénk a kutyánkat is magunkkal vinni. Milyen okmány szükséges egy ilyen úthoz, mennyibe kerül, és meddig érvényes? (Ágnes)

Az EU-n belül állatútlevél és érvényes veszettség elleni védőoltás szükséges.
Egyes államok további követelményeket írnak elő: elsősorban a viszonylag közeli (órára pontosan megadott) belső élősködők elleni mentesítés kötelezettségét, és annak megfelelő állatorvosi igazolását.
Most, hogy az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, visszatérhet a korábbi, roppant körülményes szabályozás, amely miatt már hetekkel, sőt inkább hónapokkal a tervezett utazás előtt oltásokkal, vérvizsgálattal és külön igazolás elkészítésével kell készülni. Amíg egy útlevél az állat élete végéig érvényes, feltéve, hogy az abban igazolt veszettség elleni oltás is mindig időben történik, és egyszeri, körülbelül tízezer forintos költséggel jár, addig a vérvizsgálatos újraoltások ennek körülbelül az ötszörösét jelentik, és csak egyszeri utazásra jogosítanak. Néhány távoli országgal ma is ez a helyzet. A nem EU-országokra külön szabályok érvényesek, amelyek országonként eltérőek, időnként megváltoznak, ezeknek érdemes egyesével utánajárni.

Dr. Lorászkó Gábor

állatorvos

                                                                                        

Az állatorvos válaszol című rovatunkat azért indítottuk, hogy segíteni tudjunk nektek kisállataitokkal kapcsolatos kérdésekben. Ha bizonytalanok vagytok egy-egy témában, vagy csak kérdezni szeretnétek, azt megtehetitek a Facebookon privát üzenetben, vagy e-mailben az fmcponthu@gmail.com címen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek