6 évnél régebbi cikk

Már nincs sok idő bevallani az adót
Fehérvár Médiacentrum fotójaMár nincs sok idő bevallani az adót

Már megszokhattuk, hogy a május zsúfolásig tele van programokkal. A majálisokat követően először az anyák napját ünnepeljük, majd a középiskolás ballagásoké lesz a főszerep. Igen ám, de a nyár előfutáraként is emlegetett hónap végén, mielőtt teljesen belemerülnénk a napsütésbe, egy fontos teendőnk még akad. Ez a személyi jövedelemadó bevallása.

Az 2016-ról szóló személyijövedelemadó-bevallások beadásának utolsó határideje idén május 22. Magánszemélyként eddig kell bevallanunk mindazt az összeget, amelyet az elmúlt évben kerestünk.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) már március óta tálcán kínálta a magánszemélyek számára a bevallás tervezetét, így nem maradt más dolgunk, mint az, hogy egy egyszerű átolvasással kiváltsuk a korábbi évek idegőrlő űrlapkitöltögetését és az ügyfélkapun keresztül – ha minden stimmel – elfogadjuk a felkínált bevallást, majd hátradőlve várjuk a végső dátum lejártát.

Az ügyfélkapu ismét megcsillogtatta hatékonyságát, hiszen tényleg csak pár kattintás és ezzel le is tudhatjuk a bevallási procedúrát. Akinek még nincs ügyfélkapuja mindenképpen nyisson, hiszen segítségével sokkal egyszerűbben tud egy csomó ügyet intézni, egyebek mellett beadni személyijövedelemadó-bevallást is!

Az ügyfélkapus eSZJA kezdőlapja  (kép: index.hu)

Ja igen, fontos még, hogy adónk 1+1 százalékáról se feledkezzünk meg! Ezzel az összeggel az általunk kiválasztott civil szervezetet, illetve egyházat támogathatjuk. Az erről szóló nyilatkozatot a bevallással együtt, illetve borítékba helyezve az adóazonosító jelünket feltüntetve is beadhatjuk.

 

Rendkívüli nyitvatartás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatai egyébként mától már rendkívüli, hosszabbított nyitvatartással várják ügyfeleiket. A személyijövedelemadó (szja)-bevallás közelgő határideje miatt a személyes ügyintézés mellett az adóhivatal még hétvégén is telefonos segítséget nyújt. Erről a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára tájékoztatta az MTI-t. Tállai András közölte: a NAV ügyfélszolgálatait az első negyedévben 800 ezren keresték fel. A napi átlagban 12-13 ezres ügyfélforgalom a bevallási határidő közeledtével megduplázódik. A rendkívüli nyitvatartás célja, hogy a felmerülő kérdésekre, a lehető legrövidebb időn mindenki választ kaphasson. Ezek szerint a NAV központi ügyfélszolgálatai hétköznaponként reggel fél kilenctől este hatig tartanak nyitva – a következő két péntek kivételével, amikor 11.30-ig várják az ügyfeleket.

Tekintettel arra, hogy a telefonos tájékoztatás biztosítja a legkényelmesebb és leggyorsabb segítséget a bevallási tervezet átnézésekor és esetleges kiegészítésekor, Tállai András arra kérte a NAV munkatársait, hogy hétvégén is álljanak rendelkezésre, segítsenek, és válaszoljanak a telefonon beérkező kérdésekre – tudatták.

Az úgynevezett Általános Tájékoztató Rendszer – amely a 06-40/42-42-42-es telefonszámon érhető el – munkatársai május 2-től május 22-ig munkanapokon 8.30-tól 18.00 óráig, hétvégenként 8.30-tól 13.30-ig fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek