6 évnél régebbi cikk

Balkonszépítő pályázat – A nyugalom szigete
Fehérvár Médiacentrum fotójaBalkonszépítő pályázat – A nyugalom szigete

Ha valaki azt gondolná, a fehér kaviccsal felszórt utak, szegélyek csak nagy parkokban mutatnak jól, most nézze meg a mindössze 2 négyzetméteres Nyugalom szigetét! Egy négyemeletes panel legfelső szintjén ide már szívesen ül ki a család. Pályázónk, Bea így mutatta be a kertjét:

Az erkély kialakításánál fontos szerepet játszott, hogy két kisgyerekünk van – és nem utolsó sorban egy cicánk –, ezért szerettük volna azt biztonságosabbá, védettebbé tenni. Emellett szerettem volna a „nyugalom szigetét” varázsolni az otthonunkhoz tartozó csekély méretű „kertből”, Székesfehérvár panelrengetegének közepén.

Kellemes színek, tisztaság és kényelmes kisbútorok - ez a nyugalom szigete  (fotó: Horváth Reni)

Követve a mai trendeket, fantáziámat, elképzeléseimet próbáltam a műszaki megoldásokkal összhangba hozni a mindössze 2 négyzetméter alapterületű panelerkélyen. Minden anyagot, növényt saját magunk szereztük be, és valósítottuk meg annak kialakítását.

A növények kiválasztásánál figyelembe vettem az erkély délnyugati tájolását, a fényviszonyokat, valamint azt, hogy a fix beton „balkonládába” elhelyezett növényeket ne kelljen behozni, melegebb helyen átteleltetni.

 A kövirózsa bírja a hideget  (a tulajdonos fotója)

Az árnyékolást ponyvával értük el, melyet, mint egy függönyt helyeztünk fel, amit, ha szeretnénk elhúzunk, összehúzunk, illetve a mennyezetre is felakaszthatjuk, ha már fentről is perzsel a nap. A kültéri világítást teljes egészében napelemes lámpákkal oldottuk meg, védve ezzel is a környezetet, és nem utolsó szempontból napnyugtától napkeltéig állandó hangulatvilágítás van jelen a balkonon.

 

Hangulatos esti fények  (a tulajdonos fotója)

Az erkély praktikus oldalait is kihasználva szereltünk fel egy 10 soros levehető ruhaszárítót, ahol a ruhák az erkély védettsége miatt éjjel-nappal kint lehetnek, esőtől, széltől is védve, és mivel ez egy négyemeletes paneltömb zárószintje, és nem néz úttestre, a szmogtól is védett.

Praktikus és biztonságos megoldások: szárító, tető, árnyékoló és cicarács   (fotó: Horváth Reni)

További praktikus elem, hogy a növények kiválasztását sem csak a fényviszonyok határozták meg. Szerettem volna, ha többet közülük hasznosítani is tudok. A tájolás miatt mediterrán klímát figyelembe véve került levendula, babér, menta és citromfű az erkélyre. Mindegyik növény hasznosítható a háztartásban is. Azóta a kislányom kedvenc tevékenysége lett a limonádékészítés, melyhez frissen szedhet leveleket a frissítőhöz.

Hamarosan készülhet a levendulás limonádé is  (fotó: Horváth Reni)

Mióta elkészültünk a felújítással, a gyerekek is szívesebben ülnek ki, élvezve a „kiskert” adta lehetőséget, szépséget, nyugalmat. A cicánk, mint fővadász szüntelen kapkodja a birtokháborító bogarakat és nézi a lent közlekedő embereket, kutyákat a biztonságos magasból.

Összegezve, amit megálmodtam, sikerült megvalósítani: egy élhetőbb társasházi életet.

A Nyugalom szigete a lakásból nézve  (fotó: Horváth Reni)

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek