6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: JamBoryVár, Eötvös Cirkusz és Alien: Covenant
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére: JamBoryVár, Eötvös Cirkusz és Alien: Covenant

Akármennyire is príma idő lesz a hétvégén (vagy mégsem?), aki szereti a jó filmeket, az egyik estét moziban tölti majd. Csütörtökön ugyanis bemutatták az új Alien-filmet, ami egész egyszerűen kihagyhatatlan. Ha ezt a két órát leszámítjuk a hétvégéből még akkor is marad 46 arra, hogy majálisozzunk Csalán, cirkuszba menjünk, Lajkó Félix-koncertre a Bory-várba vagy éppen Budapestre az idei Gourmet Fesztiválra.

Fesztivál: 18. JamBoryVár
Mikor?: Május 20, szombat 15.00–
Hol?: Bory-vár

Pár éve még simán leundergroundzták vagy lealterozták volna ezt a fesztivált, szerencsére azonban mára jóval homogénebb lett a világ és ezek a skatulyák egyre inkább eltűnnek. Na nem mintha alter- vagy underground-fesztiválként bármi szégyellnivalója lehetne a JamBoryVárnak, sőt. A kifejezetten igényes buli mára a fehérvári nyárkezdet nélkülözhetetlen része, ahol tökéletesen megférnek egymás mellett a különböző művészeti ágak, de még inkább kiegészítik egymást. Ha valamit ki kell emelni (és ki kell mert egy programajánló mégis csak erről szól), akkor az legyen mondjuk Lajkó Félix és az Óperentzia koncertje 20.40-kor.

Mozi: Alien: Covenant
Mikor?: Május 18-tól
Hol?: Cinema City Alba Plaza

Ez a nap is eljött: kedvenc űrszörnyünk visszatért a mozikba. Az előzetesek alapján pedig lesz az új Alien-filmben minden, aminek kell lennie a sorozatban. Az Alien: Covenant előzetese már jobb, mint az öt évvel ezelőtt nagy dérrel-dúrral bemutatott Prometheus, ami kb. olyan volt, mint a somlói galuska tejszínhab, csokiöntet és édes piskóta nélkül: semmilyen. A szörnymentes űrhorrorról ma már a rendező, Ridley Scott is úgy nyilatkozik, hogy nem sikerült a legjobban, ezt pedig csak meg tudjuk erősíteni. Igazából a korrekt az lenne, ha az Alien: Covenantra mindenki kapna egy ingyen belépőt, akinek az életéből a Prometheus elvett két órát. És akkor az új film sztorija: a Covenant űrhajó felfedez egy csodás, ám mégis félelmetes és sötét bolygót, amelynek egyetlen lakója egy droid (Michael Fassbender), akit a Prometheus-expedícióból (sajnos) már jól ismerünk.

Cirkusz: A Harlequin titka – Az Eötvös Cirkusz előadása
Mikor?: Május 19., péntek 18.00 és május 21., vasárnap 11.00, 15.00
Hol?: Székesfehérvári Vásártér

Cirkusz van a városban! Nem úgy, hanem tényleg. A szokásos helyen (Vásártér) már felverték a sátrat, lehet menni simogatni, nézelődni és előadásra is. A hétvégén rögvest három alkalom is kínálkozik erre. Az Eötvös Cirkusz azt ígéri, hogy fantasztikus progggyukciók, elképesztő vilákkkszám is vár azokra, akik jegyet váltanak az előadásaikra. Ráadásul érzik már a jövő szelét ők is, ezért igyekeznek ötvözni a régi, klasszikus cirkuszi számokat a jövő cirkuszi mutatványaival. Hogy ez mennyire sikerül nekik, arról mindenki meggyőződhet pénteken és vasárnap. Az előzetes egyébként egészen bizalomgerjesztőnek tűnik. Ami tuti: bicikliző elefánt van a műsorban, márpedig anélkül egy tapodtat se.

Majális: Csalai Majális
Mikor?: Május 20., szombat 15.00–
Hol?: Török Ignác utcai játszótér, Székesfehérvár-Csala

Úgy néz ki, hogy jó idő lesz a hétvégén és ennek talán a csalaiak örülnek a legjobban. A Csalai Majális ugyanis egy igazi közösségi buli, szombat délutántól estig. Ne egy gigantikus rendezvényre készülj, itt inkább a családias szomszédmegismerésen van a hangsúly. A cél az, hogy a környéken élők kicsit jobban megismerhessék egymást, egy picit jobban összerázódjanak. Ebben idén többek között a Megasztárból megismert Varga Feri–Balássy Betti páros, a Felicita Táncklub és a Big Time zenekar utcabálja lesz segítségükre.

Tánc: VI. Fehérvári Táncfesztivál
Mikor?: Május 20., szombat 17.00–
Hol?: Köfém Művelődési Ház

Jó napot kívánok, lehet itt táncolni? – Ezt a kérdést felesleges lesz feltenni szombat este a Köfém Művelődési Házban. Délután öttől ugyanis más sem lesz ott, mint tánc. Legyen szó ír táncról, klasszikusról, sztenderdről, latinról vagy bármi másról, ezen a színpadon szombat este nagy valószínűséggel előfordul majd.

Fehérváron túl: Gourmet Fesztivál
Mikor?: Május 18–21., csütörtök–vasárnap
Hol?: Millenáris Park, Budapest

A nyár és a brutális sebességgel közeledő fesztiválszezon első mérföldköve immár évek óta a budapesti Gourmet Fesztivál. A Sziget rendezvények közül a nyár kezdetéhez legközelebbi kivételesen nem a menő zenekarok, vízipisztolyos srácok és forrónadrágos tinilány-fenekek háromszögében telik, hanem a legfinomabb falatokra koncentrál. A Sziget-apuka, Gerendai Károly vonzódása a fine dininghoz közismert, hiszen már két Michelin-csillagos éterem tulajdonosa is: Costes és Costes Downtown. De nem csak ezekről a helyekről szól ez a négynapos gasztrofesztivál, hanem mindenkiről, aki szereti a minőségi ételeket – és cseppet sem mellesleg meg is tudja azt fizetni. Aki gasztrokörökben számít, az biztosan megfordul a Millenárison a fesztivál alatt, legyen blogger, szakács, étteremtulajdonos vagy csak simán valaki, aki a téma iránt érdeklődik.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek