6 évnél régebbi cikk

Akik a jövőt építik – A Kreatív Építő Kezek verseny elé
Fehérvár Médiacentrum fotójaAkik a jövőt építik – A Kreatív Építő Kezek verseny elé

A kreativitás mindig utat tör magának, hát még ha keresik is. Most hétvégén a Kreatív Építő Kezek (K.É.K.) erre nagyszerű alkalom lesz. Az Építészet Napja alkalmából tavaly életre hívott szakmai versenyen a legtehetségesebb fiatalok mutathatják meg képességeiket.

"Legalább egy szakmád legyen, te gyerek, hogy boldogulj ebben az életben!"
"Fiam, diploma nélkül ma már semmire nem mész a világban!"

Ismerős mondatok? A szülők persze csak jót akarnak, de a helyzet az: teljesen mindegy, hogy mit csinálsz az életben, ha megvan benned az igény arra, hogy napról napra jobb legyél a hivatásodban, a szakmádban és mindig tudsz új célokat kitűzni magad elé, akkor boldogulni fogsz. Úgy haladsz majd előre, mint kés a vajban, függetlenül a diplomák számától, a nyelvvizsgáktól vagy attól, hogy éppen milyen és hány szakmát szereztél.

Ma már egy jó képességű szakember bőven kimerít a "kincs" fogalmát. Ha egy mesterember

  • jól és megbízhatóan dolgozik,
  • nem célja az ügyfelek rövid távú lehúzása,
  • ha érti és megérti, hogy nincs jobb reklám annál, minthogy szájról szájra terjed a szakmai hozzáértésének és hozzállásának híre a városban, az országban vagy még szélesebb körben,

akkor az az ember egy igazi győztes, akit meg fognak becsülni a főnökei, majd idővel a saját beosztottjai és leginkább az ügyfelek, akik mindig az ő számát tárcsázzák, ha baj van. Mert annál hitelesebb visszajelzés nincs azzal kapcsolatban, hogy mennyire végzed jól a munkádat, mint hogy hányszor csörög a telefonod.

A jövő győzteseit pedig itt képzik az orrunk előtt, sőt, ezen a hétvégén Székesfehérváron mérhetik össze a tudásukat. Ideje hát hogy egy kicsit jobban figyeljünk rájuk! Erre remek alkalom lehet a Kreatív Építő Kezek (K.É.K.) nevű szakmai verseny, melyet tavaly hagyományteremtő jelleggel hívott életre a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakközépiskolája és a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Építőipari Tagozata. Az első valahogy így sült el:

Miközben bolygónk népessége már bőven felülről verdesi a 7 milliárdot és gyorsvonaton robogunk a nyolcas felé, kell annál okosabb döntés, mint hogy valaki az építészetre tegye fel a jövőjét? Aligha. Túl azon, hogy az embereknek mindig lakniuk kell majd valahol és ezért feltehetően a jövőben sem csökken az építkezések száma, egyáltalán nem mindegy, hogy a túlnépesedő Földön hogyan oldjuk meg a masszív tömegek lakhatását. Felfelé építkezzünk vagy lefelé, víz alá vagy tényleg kolonizáljuk a Marsot? Erre egyelőre maximum a fantasztikus filmekben van válasz. Meg talán valahol mélyen azokban a fejekben elásva, akik a hétvégén megvillanthatják kreativtásukat a fehérvári Jáky Szakközépiskolában.

Épül a vécé (Fotó: Kreatív Építő Kezek)

Persze senki nem a világ jövőjének megfejtését várja tőlük, egyelőre elég az is, ha ennél kisebb feladatokat is szellemesen oldanak meg. Például gond nélkül felépítenek egy vécét, mint tavaly. Lényeg a csapatmunka meg a jó hangulat, a buli és persze az összetartozás érzése. A többi majd úgyis jön magától. Mi pedig annyit tehetünk, hogy szurkolunk nekik a versenyen, meg persze egy kicsit a saját önös érdekeink miatt is. Ez itt a jövő ugyanis, és jó lenne, ha extrém kreatív lenne. Úgy néz ki, hogy rohadtul nagy szükségünk lesz erre nemsokára.

Na jó, azért csak semmi világvége. Szórakozzunk egy jót a hétvégén és aki teheti, nézze meg a Jákyban, hogy mire megy egymással meg a feladatokkal a jövő építésznemzedéke! Tisztelet a kreatívoknak!

Kreatív Építő Kezek (K.É.K.)
Mikor?: Május 26–28., péntek–vasárnap
Hol?: Székesfehérvár, Jáky József Szakközépiskola
Belépő: díjtalan

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek