6 évnél régebbi cikk

A 10 legjobb játszótér Székesfehérváron
·Életmódjátszótér·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
kovacs.v.orsolya
A 10 legjobb játszótér Székesfehérváron
·Életmódjátszótér·Utolsó frissítés: undefined

Mindenkinek mások a szempontjai abban, hogy mitől jó a játszótér. Nem találkoztam két egyforma szülővel, gyerekkel: akad, aki a kicsi, barátságos, zárt játszótereket kedveli, mások a hatalmas parkokat, ahol kismotorral, biciklivel is lehet száguldozni. Úgyhogy ez a toplista inkább csak egy ötletgyűjtemény, hova is menjünk. Lássuk Fehérvár játszótéri körképét!

Ideje feltérképezni, hol is töltsük a hosszú nyári délutánokat a gyerekekkel. Mert a kicsiknek mozgásból sosem elég. Nem mehetünk folyton strandra, kirándulni, és a nyári vakáció hétköznapjai alatt talán unalmas mindig ugyanarra a játszótérre menni. Így hát összegyűjtöttük nektek a város rejtett kincseit: találtunk vadregényes várakat, lombos fák árnyékában megbújó játszóparkokat, kis vonatokat, házikókat... csupa-csupa gyerekparadicsomot.

10. Szárazrét
Minden gyerekszívet megdobogtat az a hatalmas hajó, ami a szárazréti óvoda közelében álló játszótérre csábítja őket. Színvonalas, szép játékokkal teli létesítmény épült ide. De nagyon nagy hátrány, hogy szinte egyetlen fa sem veszi körül, és közvetlenül a vonatsínek mellett épült, emiatt több méter magas drótkerítés veszi körül. Ezért is került listánk tizedik helyére.

Azért jókat lehet itt csúszdázni (Fotó: Pápai Barna)

 9. Öreghegy
A Lehel utca mögött alig találtuk meg a fák alatt rejtőző, eldugott, csendes játszóteret. Fotózni pont délben értünk oda, de még akkor is igazi hűsítő élmény volt a fák árnyékában megpihenni. Ide tehát bátran lehet hozni kánikulában is a gyerekeket. A mászókakomplexumokat elnézve viszont meg kellett állapítanom, hogy ez a játszótér főleg a nagyobb gyerekeknek való.

Itt a mászókák inkább a nagyobbaknak valók (Fotó: Pápai Barna)

8. Maroshegy, Rádió lakótelep
Egyedül ezen az egy helyen láttam olyat, hogy tetőt építettek a homokozó fölé. Ahogy az éppen ott játszó gyerekek nagymamáitól megtudtam, egy hirtelen eső elől is ide szoktak behúzódni, bár nekem első blikkre csak az árnyékoló szerepe miatt tűnt hasznosnak. Itt is van óriási hajó és egy vár is felfedezésre csábítja a kis kalandorokat.

Kiváló terep a bújócskázásra (Fotó: Pápai Barna)

A nyári melegben áldás az árnyékoló a homokozó felett (Fotó: Pápai Barna)

7. Csónakázó-tó
Akár egy félnapos családi program is lehet kilátogatni a Csónakázó-tó partjára. Kicsi, de barátságos és tiszta játszótér fogad, ha pedig megunták a hintát és a csúszdát a gyerekek (van olyan?), akkor irány a tóparti sétány, akár körbe is futhatjuk a tavat vagy éppen csónakba pattanhatunk. A játszótér ráadásul közvetlenül a Szabadművelődés Háza mellett épült, ahol rendszeresen baba-mama programokat is szerveznek.

Kellemes szórakozás a tóparton (Fotó: Pápai Barna)

6. Köfém Lakótelep
Sok dús lombú fa veszi körül a Köfém lakótelep legnagyobb játszóterét is. Vannak hinták a pici babáknak és a nagyobbaknak is, a tér legnagyobb látványossága pedig a kisvonat alakú mászóka. Találunk rajta árnyékos helyet délelőtt és délután is, még a közelben lévő óvoda csoportjait is szívesen kihozzák ide az óvónénik.

A Köfémen sincs rossz dolguk a gyerekeknek (Fotó: Pápai Barna)

5. Feketehegy
Egy igazán barátságos játszótér az Ipoly és a Séd utca találkozásánál. Vannak rugós játékok és babahinta az egészen piciknek, vonatos csúszda, amit az apróságok is szintén ki tudnak élvezni, és egy magasabb mászóka, ami már a nagyobbaknak is kihívást jelent. Piros pont, hogy itt is sok a fa és így bőven van árnyék is.

Ez a játszótér igazán csendes környéken van a Feketehegyen (Fotó: Pápai Barna)

4. Palotaváros, Halász utca
A Palotavárosi Skanzen szomszédságában épült meg tavaly a város egyik legújabb játszótere. Sajnos kevés a fa körülötte, ellenben több olyan játékot is találunk itt, melyek teljesen egyediek a városban. Ilyen a vastag kötelekből font bajuszhinta, amin akár az egész família ringatózhat egyszerre. Valamit személyes kedvencem a baba-mama hinta, amelyen egymással szemben ülve együtt hintázhat az anyuka vagy apuka a gyermekével. Kihagyhatatlan élmény.

A játszóteret nemrég füvesítették (Fotó: Horváth Reni)

3. A Sziget és Tolnai utcák közötti nagy park
Ez is egy igazi családi park, a közepén hangulatos szökőkúttal. Jó időben találkozhatunk itt minden generációval: az idősek a padon ülve beszélgetnek, mások kutyát sétáltatnak, sokan a jól felszerelt fitneszparkban edzenek. Itt biciklizni, rollerozni is van hely bőven. És bár nyáron ez nem éppen aktuális, két nagy szánkódomb is található a parkban. Maga a játszótér a környékbeliek kedvelt találkozóhelye. Kicsik és nagyok egyaránt találnak maguknak szórakozást, a legkisebbek kedvence egyértelműen a homokozóban található házikó.

Játszótér a Palotaváros szívében (Fotó: Horváth Reni)

2. Halesz
A Haleszt tulajdonképpen a Koronás Park "ütötte ki" kicsit a nyeregből. Amíg el nem készült, ez volt a legnagyobb fehérvári játszótér, mely kicsiknek és nagyoknak szórakozást kínált. Most sem került sokkal hátrébb a listán, hiszen a család minden generációjának lehetőséget ad arra, hogy jól kimozogja magát. Elsők között lett itt szabadtéri fitneszpark, van biciklipálya, külön játszótér a legapróbbaknak, homokozóval, babahintával és pici csúszdával. A kalandvágyó nagyobb gyerekek pedig bevehetik a nemrég épült több méter magas csúszdavárat.

1. Koronás Park
Vitathatatlanul élen jár a város leghangulatosabb játszóparkja, ahol a gyerekek igazi mesebirodalomba csöppennek a hatalmas várak, hajók és lovasszekerek között. Kényelmesen tölthetnek itt hosszú időt a családok, hiszen van mosdó és ivóvízkút is. A Koronás Park egyben rendezvényhelyszín is, bábszínházzal, szülinapokkal, nyári táborokkal, úgyhogy számos okból lehetünk itt visszajáró vendégek. Ráadásul közel a belváros, szemben pedig ott a strand.

A Koronás Parkban jól érzik magukat a legkisebbek...  (Fotó: Pápai Barna)

... és a nagyobbak is (Fotó: Pápai Barna)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek