6 évnél régebbi cikk

Real vs. Juve: Jön az év meccse!
Fehérvár Médiacentrum fotójaReal vs. Juve: Jön az év meccse!

Amikor azt mondom, hogy szombat este a fél világ Cardiffra figyel, akkor valószínűleg lefelé kerekítem a Bajnokok Ligája döntőjét így vagy úgy nyomon követők számát. A Real a Juventus ellen, CR7 Buffon ellen, a királyiak az Öreg Hölgy ellen készülnek – jön az év csatája.

Nem véletlenül emeltük ki Cristiano Ronaldót az egyik, Gianluigi Buffont a másik oldalon, a támadójáték és a tökéletes védekezés BL-döntőjeként is tekinthetünk a cardiffi este elé. Az idei szezon kimondottan gólzáport hozott a legrangosabb európai kupasorozatban: a BL meccsein átlagosan 31 percenként estek ebben az idényben, a döntő előtt meccsenkénti 3,02-es a sorozat gólátlaga, ráadásul ez a mutató akkor is kerek 3 marad, ha 0-0 lesz a finálé vége és büntetők döntenek a trófeáról.

A Real Madrid 32, a Juventus 21 gólt lőve jutott be a döntőbe, ám míg a spanyolok 17 gólt kaptak, addig a Juve 12 meccsen mindössze hármat! Ez azonban nem feltétlenül jó ómen, és ezt a torinóiak pontosan tudják. Az 1995/1996-os szezonban az Ajax három kapott góllal zárta döntősként a sorozatot, egyet a Ferencvárostól a csoportkörben, egyet a Panathinaikosztól az elődöntőben kapott, míg a harmadikat a fináléban épp a Juventus, nevezetesen Fabrizio Ravanelli lőtte az amszterdamiaknak.  Az Ajax végül a mindössze három kapott góljával együtt is elbukott a döntőben, a Juve büntetőkkel nyert, így pontosan tudja, nem legyőzhetetlen a legfélelmetesebb védelem sem.

A Real Madrid remek támadójátékában bízhat, no meg abban, hogy tizenegyszeres BEK- illetve BL-győztesként néz farkasszemet a kétszer megkoronázott taljánokkal. A torna 1992-es névcseréje óta még senki sem tudta megvédeni a címét, most a Real Madridnak lesz erre lehetősége.

A Real Madrid tavaly a városi Atletico-t verte 1-1-es döntetlen után, büntetőkkel a BL döntőjében (fotó: realmadrid.com)

A BL történetében még senki sem tudott három döntőben is betalálni, viszont most Cristiano Ronaldónak és Sergio Ramosnak is összejöhet. Rajtuk kívül még Raúlnak sikerült két fináléban is a gólszerzés, valamint az egyaránt barcás Lionel Messinek és Samuel Eto'ónak. A döntők történetében két gólt szerzett még Daniele Massaro, Hernán Crespo, Filippo Inzaghi (mind Milan), Karl-Heinz Riedle (Dortmund) és Diego Milito (Inter) is, de ők ezt egy meccsen tették.

A legutóbbi négy döntőjét elveszítő Juventus a legutóbbi három fináléjában csupán egy találatig jutott, de az olaszok aligha örülnének, ha a két évvel ezelőtti gólszerzőjük (Álvaro Morata) ismét betalálna, ő ugyanis már ismét a Real Madrid kötelékébe tartozik. A spanyol támadón kívül legutóbb Alex Del Piero volt eredményes Juve-játékosként BL-döntőben. 1997. május 28-án ennek ellenére a Dortmund nyert 3–1-re.

És a végére hagytuk a két legütősebb érvet, miért is a tökéletes támadójáték, illetve védekezés döntője lesz:

  • A Real Madrid legutóbb a tavalyi, Manchester City elleni BL-elődöntő első felvonásán maradt gólképtelen (0–0), azóta mind a 64 tétmérkőzésén betalált.
  • A Juventus védekezésének legnagyobb dicsérete pedig, hogy az idény során 28 tétmérkőzésen nullázta le ellenfelét a torinói védelem.

Maradjunk annyiban, pazar ki-ki Bajnokok Ligája döntőt rendeznek június 3-án 20.45-től Cardiffban.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek