6 évnél régebbi cikk

Utaznál a hosszú hétvégén? – Adunk hozzá tippeket
Fehérvár Médiacentrum fotójaUtaznál a hosszú hétvégén? – Adunk hozzá tippeket

Hiába legjobb otthon, azért mégiscsak van az az érzés az emberben, hogy már ideje lenne máshol lennie. Ha benned is feltámadt a mehetnék, gyorsan pakolj össze és a hosszú hétvégére utazz el!

Csak az utolsó pillanatban döntöd el, hogy elutazol, elutaztok a hosszú hétvégére? Ezzel nem vagy egyedül. Az Oszkár.com Telekocsi felmérése szerint minden harmadik ember tervez pünkösdkor utazást, és sokan vannak hozzád hasonlóan, akik még nem tudják pontosan, hogy hova. A legtöbben már pénteken útnak indulnak, hisz így még fél nappal hosszabb lehet a pihenés, és népszerűbbek a családi és az olcsóbb lehetőségek. A felmérésről itt tájékozódhatsz, de a lényeg mégis csak az, hogy ha teheted, pakolj és indulj!

Menj raftingolni!

Nem kifejezetten hazai program, de azért olyan őrült messze se kell utazni. Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Ausztriában is nagyon jó folyók vannak, és mindhárom országban dolgoznak magyar túravezetők is – csak ha netán vészhelyzetben leblokkolnál angolból. Gyorsan keress rá a „rafting túra” kifejezésre esetleg a célország megnevezésével, és biztosan találsz megfelelőt még last minute is. Sőt vannak olyan túraszervezők, ahol a gyerek sem akadály, vagyis kínálnak kifejezetten családi, gyermekbarát vadvízi evezőstúrákat is.

A környező országokban számos vadvízi evezésre alkalmas folyó van (fotó: river-rafter.com)

Zarándokolj el a csíksomlyói búcsúba!

Azt mondják, egyszer mindenkinek el kellene jutnia Csíksomlyóra a búcsúba. Nem feltétlenül annak vallási, hanem kulturális jelentősége, és a Mária-kultusz miatt is, elvégre Magyarország mégiscsak „Mária országa”, mióta Szent István király az oltalmába ajánlotta országát. Meg azért az se nagy baj, ha a bűneink megbocsáttatnak…

A „napba öltözött asszony” már a kereszténység felvétele óta a székely nép fő pártfogója. Egyes krónikák szerint 1345-ben a székelyek által legyőzött tatárok azt állították, hogy őket egy nagy lovon ülő és a kezében bárdot tartó lovag (Szent László király) győzte le, aki felett egy gyönyörű koronás szép királynő (Szűz Mária) lebegett. A búcsú pedig alkalmat ad arra is, hogy megnézd „Babba Mária, a napba öltözött Boldogasszony” szobrát a csíksomlyói kegytemplomban.

Tömeg a Csíksomlyói búcsún (fotó: Dezső László, maszol.ro)

Fuss egy félmarcsát!

A Tisza-tavi Félmaraton és Futófesztivál június 3-án, szombaton a félmaraton mellett egy csomó más távval és például kutyás futással várja a sportos hétvégét tervezőket. És ahogy az már az ilyen sportfesztiváloknál megszokott, a megfelelő táv abszolválása után az egész hétvégét nyugodtan eltöltheted ott akár a haverokkal, akár családilag – jelen esetben Sarudon. A versenyek után az Öko-port kínál ugyancsak sportos vízi és vízparti kikapcsolódási lehetőségeket.

Sarud a levegőből (fotó: turistaszallosarud.hu)

Egyél jókat, kóstolj borokat!

A széles e hazában fellelhető pünkösdi gasztrofesztiválok közül kettőt választottunk ki, ha nem is blindre, de majdnem. Az első a Hortobágyon van 3-án, szombaton, tehát a pásztor és gulyás témában kiemelten vezető helyszínen. És hát állítólag a pásztorok a gulyásfőzés igazi mesterei, már azok, ahol a családban évtizedek, sőt századok óta öröklődik és csiszolódik a recept.
Van ugyan Szekszárdon a Pünkösdi Hal- és Vadünnep is, de inkább szavazz a nyitott pincékre! Pénteken idejekorán el kell indulni, hogy vasárnap estig sikerüljön végigkóstolni a kinyitó pincék mondjuk felénél a kínálatot. A helyedben kettő pincét nem hagynék ki, a Takler Kúriát a decsi szőlőhegyen, és Heimannék családi birtokát Szekszárdon, az Iván-völgyi tetőn. A maradék tizennégyből válassz magad! Ja, és nemcsak kóstolni lehet, de kedvezményesen feltölthetők az otthoni készletek is.

Két borkóstolás között érdemes a birtokokat is megnézni (fotó: birtoktura.heimann.hu)

Hajókázz a Balatonon!

Most, hogy végre megnyitják a balatoni szezont, a tó összes kikötőjéből elindulnak a sétahajók. Gyerekkel nappal, a pároddal este, de mindenképp ringatózz, ha nem leszel tengeribeteg! Meg nézzétek jól meg a Pünkösdi Regattát! Ugyan az eredményt legfeljebb a neten lehet majd megtudni, de azért az a 250-300 vitorlás igencsak szép látvány! S hogy épp merre láthatod a mezőnyt:
1.nap: Balatonföldvár - Keszthely
2.nap: Keszthely - Szigliget - Zala torkolat - Keszthely
3.nap: Keszthely - Fonyód - Ábrahámhegy
Ha pedig épp házasodós kedvedben vagy, még gyorsan írj egy mailt a szerelmetek történetével a badacsonytomaj@tourinform.hu címre, aztán vasárnap irány Badacsonytomaj és a pünkösdi eljegyzés. Megéri, hisz a legenda örök boldogságot ígér!

Nézd sétahajóról a regattát – csak találd meg a megfelelő járatot!  (fotó: nau370.hu)

Eregess sárkányt, szagolgass virágokat!

Ha mégis a saját ágyadban aludnál, ne menj Pákozdnál messzebb! Gyorsan építs vagy szerezz be egy sárkányt és irány a 27. Nemzetközi Sárkányeresztő találkozó.
Vagy még Pákozdig se menj! Csak a Belvárosig, hogy megnézd a Pünkösdi virágálom illatos alkotásait! 

A sárkányeregetést kicsi, nagy élvezi  (fotó: funiq.hu)

Összeállításunkhoz az utazzitthon.hu és a programturizmus.hu oldalak programajánlatát böngésztük.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek