6 évnél régebbi cikk

Egy nap álmaid munkájával
Fehérvár Médiacentrum fotójaEgy nap álmaid munkájával

Neked munka, nekem álom! – ez volt a szlogenje annak az országos akciónak, melynek részeként a megváltozott képességű emberek egy napot tölthettek el álmaik munkahelyén. Huszonkét székesfehérvári fiatal álma vált ezzel valóra.

A program célja nem a munkaközvetítés, hanem a lehetőség egy személyes találkozásra, a kölcsönös tapasztalatszerzésre. A Katolikus Karitász úgy látja, hogy az integráció és befogadás ügyét legjobban a személyes találkozások szolgálják. A vágyak pedig szerteágazóak. A program nemcsak a fiatalok, de a munkáltatók számára is élmény. Ezt saját bőrükön tapasztalták meg a Fehérvár Médiacentrum munkatársai is, hiszen egy napot töltött el a televízió szerkesztőségében egy siket fiatalember. Tóth Lajos álma az volt ugyanis, hogy megismerje a szerkesztői, újságírói, műsorvezetői munkát.
 
Igyekezett szerkesztőségünk maradandót adni, s mégis a végén úgy éreztük, mi sokkal többet kaptunk. Kedves Lajos, köszönjük, hogy velünk voltál egy napot! Nyitottabbá és elfogadóbbá tettél minket. Megtudtam azt is, hogy a siketek írásban sokkal jobban törekednek az egyszerűsítésre, más a nyelvhasználat. Évek óta ismerünk téged és a sorstársaidat, de erről eddig még sosem hallottam. Kellett egy kis idő, hogy rájöjjünk, lassan és tisztán kell beszélnünk hozzád, hiszen ez megkönnyíti a szájról olvasást. Vagy hogy célravezetőbb rövid mondatokban beszélni. Tóth Lajos jelnyelvi tolmáccsal érkezett szerkesztőségünkbe, aki folyamatosan segített a kommunikációban, azonban bátran magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, és hamar rájöttünk arra, hogyan kommunikálhatunk újdonsült munkatársunkkal.

 Tóth Lajost a tévézés világa érdekelte  (Kép: Körtvélyes Tivadar)

„Különleges embereket és egy nagyon barátságos csapatot ismerhettem meg a Fehérvár Televízióban. Nagyon örülök, hogy eltölthettem egy napot itt. Kíváncsi voltam arra, hogy a filmkészítés, a vágás, a szerkesztői munka vagy az interjúkészítés hogy működik, ezért is választottam a Médiacentrumot álommunkahelynek. Amikor megérkeztem, nagyon laza voltam, aztán amikor beültem a stúdióba, nagyon izgultam, nem is gondoltam, hogy ennyire feszült tudok lenni. Nehéz ez a munka, sokkal egyszerűbb dologra számítottam” – összegezte a nap tapasztalatit Tóth Lajos, vagy ahogy a barátai nevezik, Lui. Azt is elárulta, hogy nem könnyű elhelyezkedni, neki már hat éve nincs munkája. Érettségivel rendelkezik, de a legtöbb helyen nem tudják foglalkoztatni.

Az álomnapot Budapesten és mind a tizenkilenc megyében megszervezték. A cél, hogy 2017-ben legalább kétszáz fogyatékos ember próbálhassa ki magát kétszáz különböző, a fogadásukra nyitott munkáltatónál. A jelentkező sérült emberek a számukra érdekes munkahelyen, munkakörben töltik a napot, és megtapasztalják, hogy valójában milyen az az álommunka, amit elképzeltek maguknak. A sikeres találkozásokat felkészített mentorok segítik a helyszíneken.

Ősi Gábor a munkagépekhez vonzódik, ezért a Városgondnoksággal a Petőfi Parkban töltötte a napot (Kép: Körtvélyes Tivadar)

Fejér megyében a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász munkáját támogató Alba Caritas Hungarica Alapítvány közreműködésével huszonkét fogyatékossággal élő embert tudtak tizennyolc munkáltatóhoz közvetíteni. Az álommunkák közt szerepelt a cukrász, az autó-, telefon- vagy éppen harisnyaértékesítő, de akadt olyan is, aki a konyhai munkában, az állat- és növénygondozásban, a televíziós szereplésben, az újságszerkesztésben, a nyomdai munkában, illetve az egészségügyben próbálta ki magát. A megváltozott munkaképességűek között értelmi-, látás- és hallássérültek valamint mozgásukban akadályozottak egyaránt voltak.

Pázmándi Niki és Lendvai Balázs a múzeumban folyó munka után érdeklődött (Fotó: Nagy Zoltán Péter)

A munkáltatók örömmel, nyitottan csatlakoztak a kezdeményezéshez. „Képességeinket illetően nem vagyunk egyformák, de az emberi méltóság mindannyiunk számára ugyanazt jelenti, és mindenkit egyformán megillet” – mondta el Spányi Antal megyés püspök, karitászelnök a program tájékoztatóján. Nagy Lajosné egyházmegyei karitászigazgató azt is elmondta, hogy az Alba Caritas Hungarica Alapítvány számára nem volt új a feladat, hiszen a szervezet tíz éven át közvetítette a megváltozott munkaképességű embereket a nyílt munkaerőpiacra, jó eredményekkel. Így nagy örömmel csatlakoztak a mostani kezdeményezéshez is.

A programban többen is részt vettek a székesfehérvári Szent Kristóf Ház gondozottjai közül. Magyar László intézményvezető úgy fogalmazott: mindennap rácsodálkoznak arra, hogy gondozottjaik nagyon különleges képességekkel rendelkeznek, és részt kívánnak venni a társadalomban. A lényeg azon van, hogy ezt mennyire hagyják.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek