6 évnél régebbi cikk

Farmert mindenkire!
Fehérvár Médiacentrum fotójaFarmert mindenkire!

A nyár egyik legjobban kihasználható és legsokoldalúbb ruhadarabja a farmernadrág. És csodák csodája, idén férfiak és nők ugyanolyan stílusban öltözhetnek fel. No persze a kiegészítők mások, bár a tervezők a bemutatókon magassarkúba bújtatták a férfilábakat is. Azért nem biztos, hogy ebben egyetértünk velük.

Legyen világos!
Idén menő a világos farmer. Az összes nagy márka visszatért a klasszikus Levi’s 501 kőmosott színéhez, amelyet pasztellszínű pólóval vagy inggel trendi hordani. Vagy éppen a halvány indigókék vagy égszínkék farmer ellenpontozza a harsány színű felsőt. De ha kicsit férfiasabbat szeretnél viselni, a világos farmerek között válaszd a legsötétebbet.

A világos farmer természetesen a női divatos darabok közül sem hiányozhat. Persze lehet szűk vagy bővebb, rövidebb vagy hosszabb. A szűk fazonokat mindenképp hordd magassarkúval, de egy tengerpartra, egy fesztiválra vigyél inkább egy (kicsit) bővebbet és hordd saruval vagy lapos papuccsal.

Legyen laza!
Egyrészt a hiperszűk skinny fit nadrágok ideje mintha lejárna, bár egy divatos férfi ruhatárából még nem hiányozhat ez a rocksztár stílus. Még nem jött divatba a bootleg fazon, vagyis az apukás, nagypapás farmereket hagyd meg az apukáknak, nagypapáknak. Viszont mégis bővült a nadrág szára, kényelmesebb, rugalmasabb lett, sokszor fel is hajtják a szárat – ez pedig az atlétikusabb férfiaknak áll igazán jól. Szóval irány az edzőterem! Divatos az úgynevezett Oxford inggel vagy hosszú ujjú pólóval.

Természetesen a skinny fit farmer továbbra is a női eszköztár része marad, hisz ennél a nemnél soha nem megy ki a divatból, de úgy tűnik jönnek vissza a nyolcvanas évek divatját fémjelező, kicsit vagy nagyon bő fazonok.

Legyen meggyötört!
Még mindig tartja magát a „meggyötört” stílus, vagyis a megszaggatott, rongyos farmerok divatja. A gyötrések többfélék lehetnek:
a) megszaggatott, lyukas térd;
b) megszaggatott, de más színű alábéleléssel foltozott térd;
c) kikoptatott foltok, ép vízszintes szálakkal;
d) rendetlenül levágott nadrágszár;
e) ezek kombinációja.
Ez a nadrágstílus– hogy igazán autentikus legyen az outfit – gördeszkás pólót kíván.

A női modelleknél is megvan mind az öt típusú, a férfi farmeroknál felsorolt meggyötört nadrág, sőt ugyanebben a stílusban lehet farmeringeket és más felsőket is találni. Hiába, az itt-ott kivillanó bőr mindig szexi marad...

Legyen újrahasznosított!
Ma már van egy olyan vásárlóréteg, amely életmódját a környezetvédelem szempontjai szerint szervezi. Egyes tervezők is ennek szellemében megújították a farmert. Hármas jelszavuk a csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás. A dzsekiket és farmernadrágokat dekonstruálják, majd újra összerakják úgy, hogy másfajta ruhadarabokból származó darabokat is felhasználnak. Csak az a baj, hogy ezek a ruhák olyanok, mintha nem a képzelet, hanem a kényszer szülte volna őket.

A férfi dekonstruált farmerokkal szemben a női farmerok tényleg fantáziadúsak. A legjobban sikerült darabok japán tervezők munkái, ahol évszázados hagyományai vannak a művészi foltozásnak (ilyenek a sashiko-, és a boro-technika). És azt is kijelenthetjük, hogy azért egy sashiko díszítésű sort mégiscsak inkább női ruhadarab.

Legyen díszített!
Tulajdonképpen azt is mondhatjuk, hogy a férfiak elirigyelték a nőktől a hímzett és csipkés farmerokat. Persze a férfiak inkább különféle címkéket, állatmotívumokat kaptak, bár azért vannak virágos, ám mégis férfias darabok is. Érdekes, hogy nagyon sok farmeranyagból készült rövidnadrágot ebben a stílusban díszítenek.

A hímzett, bojtokkal, rojtokkal díszített farmer talán a hippikorszak termése, de szinte soha nem ment ki a női divatból. Most is találhatsz nadrágot, inget, dzsekit, táskát, szoknyát és ki tudja még mit gyönyörű motívumokkal díszítve. Arra azonban figyelj, hogy egy bizonyos életkor felett már csak egy darab legyen díszített, minden más egyszínű. Ja és a díszítőelemek között hipertrendi az arany!

 

A képek forrása a pixel.nymag.com, a pinterest.com, a dress-trends.com, és a thetrendspotter.net.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek