6 évnél régebbi cikk

Hogyan fogyok le tíz hét alatt? – Orsi naplója 6. rész
Fehérvár Médiacentrum fotója
flickr.com
Hogyan fogyok le tíz hét alatt? – Orsi naplója 6. rész

Minden diétázó életében eljönnek egyszer a kísértés napjai. Aminek aztán vagy ellenállunk, vagy nem... nálam néhány napja a kísértés győzött. És a knédli meg a zserbó.

 Bűnös napok. Ezek azok, amelyek minden diétázó életében beköszöntenek egyszer. Sima hétköznapokon ezerszer könnyebb betartani  a kötött étrendet. Reggelente szépen bepakolom a táskába a kis dobozokba készített adagokat, az ebédet, meg két kisebb étkezésre valót, mondjuk gyümölcsöt korpás keksszel, vagy hasonlókat. Előre kiszámított szénhidrátbevitel, nincs hibalehetőség. (Ha tudom, hogy nem kell  költenem semmi fontosra, mielőtt hazamegyek, néha még pénzt se viszek magammal, hogy ne legyen kísértés. )

 
Aztán jönnek az ünnepek. Nem, nem a többnapos non-stop kajálások, mint a karácsony meg a húsvét. Hanem egy szimpla családi szülinap például. Kerti parti. Vagy – mint az én esetemben néhány nappal ezelőtt – egy céges, bográcsos, szabadtéri főzőverseny. Verseny. Értitek! Nem egyféle ínycsiklandó fogás. Hanem mondjuk négy. Tele csábítással az egész este. Mindenki jóízűen falatozik.  Ja, és az nem elég, hogy a kollégák egyik finomságot a másik után készítik.  Én ugyanis az ilyen eseményeket sosem bírom ki sütés nélkül. Muszáj vinnem valami házi készítésű édességet. Vagy hármat. És ha már megsütöttem, meg is kell kóstolnom. Mégiscsak tudnom kell, hogy mivel kínálok meg másokat, igaz?


A kísértésekkel úgy vagyok, hogy amíg nincs ott az orrom előtt, addig kiválóan ellenállok neki. Nem viszem haza a boltból a csokit, tehát nem is eszem meg. No, de ha már ott hever előttem az asztalon szépen tálalva, akkor rafináltan elkezd hatni az érzékeimre. Először az illatok kezdenek ki az ízlelőbimbóimmal: bár még meg sem érintettem, mégis érzem az étel ízét a számban. Aztán a kezem magától elindul… és akkor végem. De nézzétek meg ezt a képet, és akkor szerintem egyből megértitek! Csapatunk cseh sörgulyást készített knédlivel. Utóbbit gyerekkorom óta nem ettem, vétek lett volna hát kihagyni! Ugye?

(fotó: KVO, Horváth Reni)

Megtörtént velem, hogy amiatt nem mentem el egy rendezvényre, konkrétan egy lakodalomra, mert nem bírtam volna elviselni, hogy mindenki eszik, csak én nem. De akkor az epebetegségem miatt éppen tényleg semmi mást nem fogyaszthattam, mint natúr párolt zöldséget, meg vizet… Ha nincs ekkora szigorúság, én bizony gyarló vagyok…
Egy dolog vigasztal. Ezen a bizonyos főzőversenyen egész este zsebeltem be a bókokat a kollégáimtól, hogy mennyire meglátszik már az elmúlt hetek munkájának eredménye. És a mérlegem tanúsága szerint ez az egyetlen este szerencsére nem tette tönkre az eredményeimet. De azért ilyenkor jobb mégiscsak kompenzálni egy kicsit.
Éppen ezért ma egy olyan receptet hoztam Nektek, amit egy könnyű zöldsalátával fogyasztva szinte zéró szénhidrátos ebédet vagy vacsorát varázsolhatunk az asztalra:


Recept
Csirketorta

Hozzávalók: fél kiló csirkemellfilé kockákra vágva, 3 tojás, 20 dkg reszelt sajt, 1 kis pohár tejföl, kevés só, bors, 20 dkg bacon, 10 dkg gépsonka

Elkészítése: Egy tálban összekeverem a csirkemellkockákat és az összevágott gépsonkát a lereszelt sajttal, sóval, borssal, tejföllel és a tojásokkal. Egy üveg sütőtálat kibélelek a baconszeletekkel úgy, hogy a tetejére is rá tudjam majd hajtogatni. Ráöntöm a keveréket, és „becsomagolom” a baconbe. 45 percig lefedve sütöm 200 fokos sütőben, majd  leveszem róla a tetőt vagy alufóliát, amivel letakartam, és jól megpirítom. Még finomabb, ha csak másnap, hidegen, felszeletelve fogyasztjuk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek