6 évnél régebbi cikk

Lányok! Éjjel öleljetek meg egy fát!
Fehérvár Médiacentrum fotójaLányok! Éjjel öleljetek meg egy fát!

Szent Antal napja a liliomnyílás ünnepe, amely a magyar néphit szerint férjjósló, szerelemvarázsló nap is. Komoly ember (vagy leány) ugyan nem hisz a babonákban, de azért biztos, ami biztos a hajadonok ma jól ölelgessenek meg egy fát!

Gondolom, úgy 10 éves korára minden lány valamilyen úton-módon megtudja, hogy ha a barátnőjének rosszat akar, mindenképp söpörje körbe vagy ültesse az asztal sarkára, mert akkor minimum 7 évig vagy akár sohasem megy férjhez. Az efféle „hasznos” tudás valahogy nem avul el.

Érdekes is, hogy ez a két babona a városokban is tovább él, míg mások feledésbe merültek: hogy nem szabad naplemente után szemetet kivinni, merőkanálból vagy a lábosból enni, sőt még férfiaknak tüzet adni is tilos. Igaz ez a tűzadós dolog már nehezen is menne, hacsak nem dohányosok között. Elfeledtük azt is, hogy dologtiltó nap – pedig milyen jól jönne a főnöknél, hogy bocsi asszonyoknak ma nem szabad semmit sem csinálni...

De lányok figyelem, a liliomos nap férjjósló, szerelemvarázsló nap is! Ezt ugyan már részben elszúrtátok a reggelivel, ebéddel, mert a hagyomány szerint csak kenyeret és vizet szabad enni-inni, ráadásul azt is titokban – de talán ez nem akadálya annak, hogy a varázslat működjék.

A férjhezmenési esélyeiteket növelendő éjjel menjetek ki a kertbe, vagy egy parkba, öleljétek meg az egyik fát, és mondjátok:
„Én rázom a fát.
Fa rázza a fődet. 
Főd rázza a vizet. 
Víz hozza az én
Jövendőbelimet.”

Ölelj meg egy fát! Nem csak az energiádat növeled, de segíted álmaid lovagját is, hogy rád találjon  (fotó: Horváth Reni)

De ha mindenáron mindent tudni akartok, akkor éjfélkor állítsatok egy tükröt az ágy mellé. Mikor az óra üti az éjfélt, álljatok fel, keresztben lépjétek át az ágyat, közben gyújtsatok gyertyát, és mondjátok:
„Szent Antal, kérlek,
Mutasd meg nékem
A jövendőbelimet.”

Aztán nézzetek bele a tükörbe, és meglátjátok – remélhetőleg – álmaitok pasiját!

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek