6 évnél régebbi cikk

Mit tegyünk, ha támadnak a molyok?
·EgészségBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaMit tegyünk, ha támadnak a molyok?
·EgészségBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined

A molyok elég undorító rovarok. Ellentétben a pillangókkal – a molyok szépségében senki se akar gyönyörködni (mivel az nincsen nekik, legalábbis én még nem fedeztem fel), és még a virágok beporzásában sem segítenek. Ellenben rengeteg kárt okoznak, ha befészkelik magukat a lakásba, és rendkívül gyors szaporodásuk miatt nagyon nehéz kilakoltatni őket. Mostanában egyre többen panaszkodnak a molyok megjelenésére, sőt szinte inváziónak is nevezhetjük már ezt az állapotot.

Magyarországon 2012-ben 2271 moly-fajt tartottak nyilván. 2011-ben (amikor még csak 2264 fajt ismertek el), 58 családba sorolták a fajokat. A csúnya, portestű, agyoncsapni való molylepkéknek két fajtája szokott beköltözni a lakásokba.

Lisztmolyfélék

Az egyik nemkívánt látogató az aszalványmoly, amely 8-10 mm-re nő meg. Szárnya vörösesbarna, a hátán szürkés csík látható (keresztben). Ezt a rovart látjuk kiszállni a konyhákból, konyhaszekrényekből, kamrákból. Nem nevezhető válogatósnak, mindent megmászik, amit csak lát: a müzlit, mogyorót, csokoládét, száraz tésztát, kekszet, leveskockát, lencsét, rizst, teafiltert, ételízesítőt, diót, egyszóval tényleg bármit!

Aszalványmoly (Fotó: hu.wikipedia.org)

Az aszalványmoly a Phycitinae alcsaládba tartozik, ahogy a készletmoly is, amely az őrleményeket és gabonákat imádja. A lisztmolyfélék lárvái a szárított zöldségeket, gyümölcsöket is nagyon kedvelik.

Ruhamolyfélék

A másik betolakodó a ruhamoly, amely kedvelt helye a gardrób, s persze az ott tárolt ruhák. 6-10 mm-es, és alaposan el tud rágni mindent, amit csak ér. A Tineidae család fajai igazi konditermi vasgyúrók: tudják, hogy milyen étrend szükséges testük formálásához, s a kreatintartalomra utaznak.

Főleg a drága, állati eredetű ruhaneműket szemelik ki maguknak: a hernyóselyemből készült ingeket, gyapjú pulóvereket, szőrméket, tollat. Ez a „jószág” eredetileg dögevő volt, ám manapság, amikor a „dögség” már inkább pozitív jelzőként használatos, és szexuális tartalommal átitatott, kénytelen beérni a szőrmebundák zabálásával. Szó szerint felfalja otthonodat.

A ruhamoly (Fotó: rovarirtas-kartevomentesites.hu)

Persze, mi most itt molyokról beszélgetünk, amelyek lassan repkednek előttünk, s undorító nyomot hagynak a falon vagy a szekrényen, amikor szétlapítjuk őket. Szinte elmálik a testük, s nem értjük, hogy miért ilyen lassan verdesi szárnyait, miért nem áldotta meg nagyobb gyorsasággal a sors? Hiszen így könnyen ki lehet iktatni. Vagy mégsem?

Vámpírtámadás

Nos, a lepke olyan, mint a vámpír. (S nem azért mondom ezt, mert az elmúlt hetekben reggeltől estig csak és kizárólag Alkonyat-sorozatokat nézett a lányom, s persze kényszerhelyzetben lévén én is, amit azért annyira nem bántam, mert a farkassá változó Jacob igencsak tetszetős jelenség, pláne a második-harmadik részben, amikor már kellőképpen kigyúrta magát… Most, hogy így belegondolok, lehet, hogy tényleg emiatt asszociálok a vérszívókra….) Tehát a molylepke megjelenése azonos a vérünkre szomjazó hidegvérűekhez: ha már szemtől szemben látjuk, akkor nagy gáz van!

Az igazi kártevő nem az imágó, hanem a lárva! Ő hagyja például a lisztben, darában, hántolt szotyolában azt a hálós szövedéket, amely valójában az ürülékéből képződik. A ruhák esetében pedig apró, vattapamacsokra hasonlító fehér „hálógubancot” találhatunk, amely meleg baba-takaróként funkcionál.

Fő a nyugalom!

A molyok nem szeretik, ha zavarják nyugalmukat. Ezért olyan helyekre rakják le petéiket, amelyeket ritkán bolygatunk meg. Lehet ez egy ritkán használt élelmiszer, vagy akár a hűtőgépek hátsó fala, amit nem mosunk rendszeresen, mivel ugye el sem érjük. Ugyanígy a szekrények hátsó oldalát sem takarítjuk nap mint nap (sőt, hetente sem), így oda is kerülnek általában peték.

A nőstények, miután kibújnak a gumókból, azonnal nekiállnak petéket rakni! Egy nőstény akár 200 petét is képes kitolni magából. A petékből két hét alatt kelnek ki a lárvák (ha magasabb a hőmérséklet, akkor gyorsabban – ezért fordulnak elő nyáron, s kiváltképp most, a hőségben egyre nagyobb számban), s amikor kikelnek, már rá is vetik magukat az ételre.

Az aszalváymoly lárvája (Fotó: forum.index.hu)

Fejlődésük lehet három hónap, vagy akár több év is. Akár nyolc hónapig is kibírják táplálék nélkül. Ha optimálisak a feltételek, akkor egy év alatt akár négy nemzedék is felnőhet nagy boldogságban – és bosszantva minket.

Mit tegyünk a molyok ellen?

  • Havonta legalább egyszer pakoljuk ki a konyhaszekrényeket, polcokat, és töröljük át alaposan! Valaki ecettel szokta, de speciel nekem hányingerem van az ecet szagától, így mellőzöm azt. Állítólag a moly se szereti, ezért is hatásos ellene…
  • Dobjuk ki a felbontott, de már régóta nem használt lisztet, müzlit, csokoládét, mogyorót, hiszen nem tudhatjuk, hogy költöztek-e bele molyok.
  • Jártam már úgy, hogy a boltban vett, bontatlan csomagolású zabpehelyben találtam „pókhálót”, úgyhogy nem árt ellenőrizni a frissen vásárolt árut sem! Ha gyanús, akkor azonnal kuka!
  • Azt hallottam, hogy ha tutira akarunk menni, akkor tegyük egy órára a fagyasztóba boltból jövet az élelmiszereket (valaki három napot javasolt), mert így is megszabadulhatunk a lárváktól és a petéktől. (Bár ha belegondolok: nem szívesen ennék hideggel megölt lárvákat, még akkor sem, ha a szememmel nem látom őket…Mert ugye hova tűnik a moly, ha fagy éri? Elpárolog nyom nélkül? Aztán lehet, hogy van valami rejtélyes varázslat a hűtős tanács esetében, de még nem jöttem rá, hogy mi…)
  • Ha valamit nem használunk rendszeresen, akkor tároljuk csavaros üvegben, vagy zárható dobozban!
  • Szellőztessünk gyakran! A molylepke nem szereti sem a huzatot, sem a hőingadozást! A szellőztetéssel megváltozik a lakás hőmérséklete és páratartalma, amit nem bírjak ezek a kártevők. Sokszor akkor szaporodnak el nagyon, amikor a családok elmennek egy-két hétre nyaralni, mert akkor teljes nyugalomban vannak.
  • Időnként mossuk ki azokat a ruhákat is, amelyeket nem használtunk egy ideje!
  • A lisztbe, darába, pirospaprikába tegyünk 1-1 babérlevelet, mert azt se bírja a moly. Ugyanígy a kamrába, konyhába is tehetünk citromhéjjal együtt. A fahéj, bors, koriander is riasztja a rovarokat.
  • A levendula, cédrus, rozmaring, szegfű, citromfű, eukaliptusz illóolaj is jó ötlet: akár vattapamacsra, akár fakockára csepegtetve. Az erős illatok taszítják a molyokat.
  • A levendulát szépen szalaggal átkötve, kis csokrokban is rakhatjuk a szekrénybe. Én kis zacskókba raktam, és tényleg nem jöttek a kis piszkok a ruhák közelébe.

Levendulával a molyok ellen (Fotó: Biocity)

  • Füstölni is lehet a levendulát, mert úgy behatol minden kis zugba az illata.
  • Lehet vásárolni feromonos molycsapdákat is a boltokban. – Állítólag ezek is hatásosak.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek