6 évnél régebbi cikk

A hacker zónában jártam…
Fehérvár Médiacentrum fotójaA hacker zónában jártam…

És megtudtam, szánalmasan védetlen vagyok. Pedig egyszerű és életszerű kérdésekre kellett válaszolnom az Új Nemzedék Digitális Immunerősítő Program (DIP) sátránál az EFOTT-on.

Hacker-támadás, adatlopás – ezekre már fel sem kapjuk a fejünket, ha pedig azt halljuk, hogy valaki cyberbullying (cyber megfélemlítés, elektronikus zaklatás, megalázás) miatt kárt tett önmagában, bár összerezzenünk, de reméljük, hogy sem mi, sem pedig szeretteink nem lehetünk áldozatok. Mert olyan távoli történetnek tűnik...

Engem aztán nem lehet megtréfálni – gondoltam én is magabiztosan, mielőtt nekiálltam kitölteni a digitális immunrendszeremet felmérő tesztet. Ahol tényleg egyszerű és életszerű kérdéseket kaptam, mint például: le szoktam-e menteni a számomra fontos adatokat? Aztán gyorsan kiderült, 69,2 százalékos eredményem egészen szánalmas, vagyis a digitális immunrendszerem védetlen. Első pofon. A második pedig akkor érkezett, amikor megláttam a pontszámokat összesítő táblázatot. Az első tíz helyen 80 százalék fölötti produktumok voltak.

„Ahogy láttam, én vagyok a jelenlegi rekorder, hiszen 82 százalékos lett a tesztem – meséli mosolyogva a húszas évei elején járó Szarvas Renáta –, úgy tűnik viszonylag jól tudom kezelni az internetet. Hibám, hogy nem olvasom át az Általános Felhasználói Feltételeket, pedig tudom, hogy kellene, de bevallom, lusta vagyok. Amiben viszont erős voltam, az a közösségi média tudatos használata.”

A fiatalabb generáció tagjai tehát bizonyíthatóan sokkal magabiztosabban mozognak a kibertérben, ami megnyugtató, hiszen a statisztikák szerint minden ötödik magyar fiatal állandóan online, és több mint 80 százalékuk pedig naponta több alkalommal is felnéz a világhálóra, és minden 10. másodpercben megtámadnak egy otthoni számítógépet.

A most megalakult Digitális Immunerősítő Kerekasztal célja pedig pontosan az, hogy a fiatalok biztonságosabb online környezetben nőhessenek fel, tudatosabbak legyenek, és el tudják kerülni az ellenük irányuló kibertámadásokat. A program mögé igazi nagyágyúk is beálltak, a Microsoft Magyarország, a Telenor, az MKB Bank, a Kürt Akadémia, a Deloitte, az EY, a KPMG, a Huawei is az immunerősítést támogató 30 vállalat között van.

A program arca pedig két olyan, a fiatalok számára is ismert közéleti szereplő, akik korábban éppen cyberbullying áldozatai lettek: Bagi Iván humorista és Szente Krisztián vlogger. És, hogyan lehet túlélni, ha célpontokká lettünk? Abban mindketten egyetértenek, egyedül szinte sehogy.

„Ez nem a világ vége, de jól kell tudni reagálni rá, ami természetesen tizenéves korban nem is olyan egyszerű. Ahhoz, hogy egy ilyen támadást túléljünk, elengedhetetlen a szülők és a közvetlen környezet támogatása, mert sajnos még ma is könnyen az áldozatot hibáztatják a történtekért, ami egyenes út a tragédiához.” – mondta el Szente Krisztián.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek