6 évnél régebbi cikk

Valóban káros a fogtisztító jutalomfalat a kutyák számára?
Fehérvár Médiacentrum fotójaValóban káros a fogtisztító jutalomfalat a kutyák számára?

Sok mindent olvashatunk az interneten a kutyatartással kapcsolatban, rengeteg olyan fórumot találhatunk, ahol feltehetjük kérdéseinket, de nem mindig szabad elhinni az ott leírtakat.

Kedves Doktor Úr!

Több fórumon is olvastam, hogy a fogtisztító jutalomfalat káros a kutyák számára, az lenne a kérdésem, hogy ez tényleg igaz-e és ha igen, mit javasol, mivel helyettesítsem?

Köszönettel: Dóra

Kedves Dóra!

Nem tudok róla, hogy a gyártói ajánlás szerinti alkalmazása bármilyen káros hatással volna a kutyára nézve, és nem is tartom ezt valószínűnek. Inkább arról lehet szó, hogy ezt a terméket olyan tulajdonságokkal ruházza fel a vásárló, amelyek csak a vágyálmaiban szerepelnek. A kutyák fogazata ollós harapású, oldalirányú kitérésre szinte nem képes, így a rágás során őrlést nem végez, ezért amit rágni kellene, csak darabolva lenyeli. A nehezen szétharapható tárgyak (ilyenek az említett termék mellett a bőrből készült műcsontok, de a papucsok és cipők is) sokszori ráharapást igényelnek - nyilván a cipők részéről ez az igény aligha fogalmazódik meg -, ami a fogak felületének mechanikai igénybevételét növeli, így a rajta lévő nemkívánatos rétegek is ledörzsölődhetnek. Ami a fogkövességet illeti, a ledörzsölődés leginkább csak elvileg igaz, mert a fogkő roppant erősen kötődik a foghoz, főleg akkor, ha a fogíny zsugorodásával már a zománccal nem fedett, korona alatti részhez is hozzáfér. A kutyáknál is először a lepedék megjelenésére lehet számítani, de száraz és puha ruhával (pl.: lyukas zoknival) való napi törléssel a kialakulása késleltethető. A száraz kenyér jutalomfalatként adása is erősen dörzsölő hatású, de figyelemmel kell lenni az elhízás veszélyére. Ha már kialakult a fogkövesség, állatorvosi segítség szükséges.

Dr. Lorászkó Gábor

Az állatorvos válaszol című rovatunkat azért indítottuk, hogy segíteni tudjunk nektek, kisállataitokkal kapcsolatos kérdésekben. Ha bizonytalanok vagytok egy-egy témában, vagy csak kérdezni szeretnétek, azt megtehetitek a Facebookon privát üzenetben, vagy e-mailben az fmcponthu@gmail.com címen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek