6 évnél régebbi cikk

Nyaraljunk a nappaliban?
Fehérvár Médiacentrum fotója
takacs.krisztina
Nyaraljunk a nappaliban?

A pihenés mindenkinek jár, és jól teszi, aki hosszabb időre el tud utazni. Akinek viszont csak néhány napja van a nyaralásra, az is kellemesebbé teheti környezetét, ezzel elviselhetőbbé a kánikulát. A nappali a legfőbb életterünk, itt töltjük a legtöbb időt, ezért érdemes olyan darabokkal „nyáriasítani”, amelyek nem csak a szemünknek, de a hőérzetünknek is jót tesznek.

 „Amikor az ember berendezi a nappaliját, érdemes hosszú távon gondolkodni, és már előre megteremteni annak lehetőségét, hogy egy kicsit mindig tudjunk változtatni az arculatán” – javasolja Kiss Edith. A lakberendező szerint a földszínek, az egyszínű, világos árnyalatok, a drapp, a bézs, a homokszín amellett, hogy otthonosságot, nyugalmat kölcsönöznek a helyiségnek, megteremtik annak lehetőségét, hogy kiegészítőkkel egyedivé varázsoljuk otthonunkat. „Ha például nyáron egy mediterrán tengerpart hangulatát szeretnénk megidézni otthon, ezekhez a szép világos pasztell színű bútorokhoz beilleszthetünk néhány türkíz színű kiegészítőt. Egy-egy jól elhelyezett díszpárna a kanapén, egy ugyanolyan türkíz színű váza vagy kislámpa a komódon, esetleg egy tengerpartot idéző falikép egészen más összhatást ad” -magyarázza a szakember.

Kiss Edith lakberendező (Fotó: Kiss László)

Jó kiegészítők lehetnek a kavicsok, kagylók, akár egy üveg tetejű asztal átlátszó fiókját is telepakolhatjuk ilyen természetes anyagokkal. Sok esetben a nappalihoz terasz kapcsolódik, amelynek színeit, berendezését érdemes a nappalihoz igazítani, így kitágul a tér, és harmonikus lesz a kinti és a benti nappali. „Nagyon szép lehet a terasz bútorán a fehér ülőpárna, és egy-egy olyan kiegészítő, amely a nappaliban is megjelenik. Így a kert zöld felülete, a pasztell színek és a kék napernyő, csodálatos nyári összhatását élvezhetjük hónapokon át. Az ember szinte azt érzi, hogy ha messzebbre látok, akkor a tengert látom”. Emellett az is fontos szempont, hogy bár kánikula van, a hideg színek a hőérzetünkre is jó hatással vannak, könnyebb így elviselni a harmincöt fokot.

 Ha kicsi, fénytelen a szoba

Erre az esetre Edith a nap színeit javasolja akár a falra, akár a kiegészítők esetében. A napsárga amellett, hogy tágítja a teret, jó hangulatot ad a helyiségnek. „Így akkor is süt a nap, ha egyébként nem napos a szoba. Szinte elkezd ragyogni!” – állapítja meg a lakberendező. Az üveg, a kristály kiegészítők szintén ezt a fényt erősítik.

Mi uralja a teret?

Mint azt már említettük, egy-egy jól elhelyezett kiegészítő képes megváltoztatni a tér hangulatát. Kiss Edith szerint leginkább a színekkel lehet játszani, ezért fontos, hogy egy hangsúlyos tapéta elé ne pakoljunk oda nem illő darabokat. Ha nagyon meghatározó színek vannak a nappaliban, akkor próbáljuk meg tárgyakkal behozni a nyár hangulatát. Erre alkalmasak a kavicsok, a kagylók, a virágok, a sok zöld növény.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek