6 évnél régebbi cikk

Fehérváron is volt már áldozata a Hulladékvadászoknak
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérváron is volt már áldozata a Hulladékvadászoknak

A civil kezdeményezés mostanra már országos, mondjuk ki: mozgalommá nőtte ki magát. De ezek a vadászok békések, mobiltelefonnal lőnek és az illegálisan lerakott hulladék kerül csak a célkeresztjükbe. Az önkormányzatok pedig hol jobban, hol kevésbé örülnek a tevékenységüknek.

„Másfél éve indult el a Hulladékvadász.hu, az oldalt ma már 10-15 önkéntes gondozza, ahogy ideje engedi” – mesél a kezdetekről az ötletgazda, Szebenyi Péter környezetmérnök. A vadászok tevékenysége azonban nem csak az illegális hulladéklerakások bejelentésére korlátozódik, igyekeznek egy kicsit tudatosabb szemléletre nevelni: weboldalukon megmutatják, hogyan lehetünk a mindennapokban környezettudatosabbak, hogyan minimalizáljuk háztartásunk szemetét, és miért érdemes otthonunk ékévé varázsolni az egyébként kidobásra ítélt bútort.

A legnagyobb feladatot azonban valóban az illegális hulladéklerakások bejelentése igényli. „Ha megkapjuk a képet a szeméthalomról, még nem tudjuk azonnal publikálni az oldalon, hiszen van, hogy nem pontosak a GPS koordináták, így ezeket egyeztetni és ellenőrizni kell először. Ezt követően kerül fel a hulladekvadasz.hu-ra, illetve párhuzamosan megkeressük az illetékes önkormányzatot, és bejelentjük a problémát. Az ez utáni folyamatok pedig néha még hosszabbak, főleg, ha magánterületen van az illegális hulladék, hiszen ilyenkor az önkormányzat is csak annyit tehet, hogy jogilag fellép a tulajdonos ellen.” – összegzi a nem olyan egyszerű hulladékvadászatot Szebenyi Péter.

Az Aszalvölgyi árok sitthalma 2017 májusában (fotó: hulladekvadasz.hu)

Az önkormányzatok pedig néha nem túlzottan örülnek a lelkes civileknek. „Kezdetekben voltak olyan önkormányzatok, akik a bejelentésünket politikai támadásnak vélték, persze az elmúlt másfél évben már mindenkinek világosan kiderült, hogy ez egy egyszerű civil szerveződés, aminek a központjában a környezetvédelem áll. Semmi más nincs mögötte, mint a saját lelkesedésünk és elkötelezettségünk az ügy iránt.” – meséli Péter hozzátéve, Székesfehérváron nyitottan fogadták őket. „Székesfehérvárról idén érkezett meg az első bejelentés, és eddig 3 vagy 4, főként külterületen elhelyezett illegális hulladéklerakót jelentettünk be az önkormányzatnál. A fehérváriak pozitívan fogadtak minket, de szinte kivétel nélkül nem önkormányzati, hanem magánterületen volt a hulladék.”

Ha megoldódik egy probléma, vagyis eltűnik a szemét, az is kikerül az oldalra, feltéve, ha kapnak visszajelzést róla. Az az elmúlt másfél évben pedig az is egyértelműen kiderült: a nyilvánosság ereje gyorsítja a problémák megoldását.

„Szeretnénk elérni, hogy minél többen, ha minimálisan is, de tegyenek valamit a környezetükért, akár egyetlen bejelentéssel.” – emeli ki Péter hitvallásukat, amit mottójuk is remekül összefoglal:

Hulladékvadász, a legapróbb önkéntes.

A még nagyobb nyilvánosság érdekében pedig havonta generálnak újabb Facebook-eseményt Országos Hulladékvadászat néven, illetve saját költségen, családi összefogással egy Androidos applikációt is kifejlesztettek, ahol nem csak az eseménysorozatuk követhető, de az észlelt és lefényképezett illegális hulladék is azonnal bejelenthető.

És hogy a nyilvánosság ereje az elfogadásukat is előremozdítja, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy vannak olyan önkormányzatok, hol már partnerként tekintenek rájuk.

„Jó érzés nekünk is, hogy a legtöbb önkormányzat már nem ellenségként tekint ránk, és tudják, hogy nem piszkálódni akarunk a bejelentéseinkkel. Van, ahol pedig már abszolút partnerként kezelnek minket, és van olyan kapcsolatunk is – főként azokkal az önkormányzatokkal, ahol sok volt a bejelentés –, ahol összegzést is kapunk arról, hogy adott időszakban mennyibe került a bejelentett illegális hulladéklerakók felszámolása. A többnyire jelentős összeg publikálásával pedig reméljük, görbe tükröt állítunk a szemetelők elé: hogy a te szemeted, de másnak kell elvinnie, ugyanakkor adó formájában mégis a te pénzedből (is) fizeted meg!” – emeli ki Szebenyi Péter.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek