6 évnél régebbi cikk

Székesfehérváron nem a kánikula hozza a betörőt
Fehérvár Médiacentrum fotójaSzékesfehérváron nem a kánikula hozza a betörőt

Az országos átlag azt mutatja, a nyári nyaralási szezonban és különösen a kánikulai hétvégéken ugrik meg a lakásbetörések száma - legalábbis a Magyar Biztosítók Szövetségéhez beérkezett adatok alapján. Utánajártunk, hogy Székesfehérváron és megyénkben mi a helyzet?

A biztosítók tapasztalatai szerint a nyaralási időszakban, és különösen a kánikulai hétvégéken növekszik a betöréses lopások, illetve a besurranásos esetek száma. A magukra hagyott ingatlanok még egy rövidebb utazás idején is gyakran könnyű célpontot jelenthetnek a betörők számára.

Jó hír, hogy a rendőrségi statisztikák egyértelműen alátámasztják, Székesfehérváron és Fejér megyében is évek óta csökken a betöréses lopások száma – mondta el kérdésünkre Kiss Z. Edward, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hozzátéve, nem is a nyári időszak kiugró ilyen téren, hanem karácsony és szilveszter környékén aktívabban a betörők városunkban és megyénkben.

Talán nem meglepő, hogy az elkövetők különösen a sokemeletes panelházi lakásokat részesítik előnyben, ahol a szomszédok kevésbé ismerik egymást. Ám míg az emeletes házakba a délelőtti időszakban szeretnek járni, addig a családi házas övezetben a kora délutáni órákat kedvelik, amikor a családok a nagy bevásárlást intézik.

Néhány egyszerű óvintézkedéssel azonban csökkenthetjük az esélyét annak, hogy magunk is áldozatokká váljunk:

  • A jó minőségű, nehezebben nyitható nyílászárók biztonságosabbak, ha pedig elmegyünk otthonról, ellenőrizzük, hogy mindent bezártunk-e!
  • Az elektronikus védelmi rendszerek, riasztók ma már elérhető áron szerezhetőek be, ha pedig üzemelnek is, amikor nem tartózkodunk lakásunkban, házunkban, akkor szinte biztos, hogy nyert ügyünk van.
  • Ha családi házban élünk és kutya is él velünk, akkor a tapasztalatok szerint kisebb eséllyel látogatnak el hozzánk a hívatlan vendégek.
  • Ugyancsak családi háznál érdemes ügyelni arra, hogy sövénnyel, magasra nőtt növényekkel ne takarjuk el a bejáratot. Igaz, hogy a kíváncsi szemek elől remekül védenek minket, de a betörőt is.
  • Biztosan jót tesz az egónknak, ha az ismerősök irigykedve nézegetik csodás nyaralásunk képeit a közösségi portálokon, de ha egy mód van rá, posztoljuk ezeket akkor, amikor már otthon vagyunk, ne kürtöljük világgá: üres a ház, szabad a pálya!
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek