6 évnél régebbi cikk

Honnan tudhatjuk, hogy kutyánk allergiás?
Fehérvár Médiacentrum fotójaHonnan tudhatjuk, hogy kutyánk allergiás?

Viszketés, bőrpír, szőrhullás. Leggyakrabban ezek az allergia jelei a kutyáknál. Fontos, hogy mindegyik esetben forduljunk állatorvoshoz, mielőtt súlyosabb elváltozások is bekövetkeznének.

Tisztelt Doktor Úr! Mostanában nagyon sokat vakarózik a kiskutyám, és néha besárgul a szeme fehérje is, ez lehet allergiának a jele? Lehet, hogy valamelyik ételre érzékeny ?

Köszönettel: Éva

Kedves Éva!

A kutyák allergiája egy hosszú téma, bizonyos természettudományos ismeret feltétlenül szükséges a megértéséhez. Igen röviden és egyszerűsítve:

  1. A szervezet az idegen anyagok ellen számos módon védekezik, ezen módszerek egyike, melynek során úgynevezett ellenanyagokat termel, melyek az idegen anyagot közömbösítik. Ezek roppant pontosan csak (nevezzük most így) egy bizonyos idegen anyag ellen készülnek, és kizárólag az ellen hatnak.
  2. A védekezésnek ez a formája előnyös, mert csak nagyon hatékonyan azt az egy bizonyos idegen anyagot (pl.: a kutya szopornyica vírusa) pusztítja el, és nem árt a szervezet egészének. Ez a normális immunválasz (egyik formája).
  3. Nem csak a veszélyes vagy ártalmas anyagokat tekinti a szervezet idegennek, hanem ami idegen, és bejut a testbe, és ezek ellen mind termelhet specifikus ellenanyagot, még ha fölöslegesen is. Sem a virágpollenek, sem a házipor-atka anyagcsere terméke, sem a tejfehérje nem veszélyes egy kutya vagy egy ember egészségére, tehát nem is kellene ellenanyagot termelni, de megtörténik.
  4. Amikor a fölöslegesen termelődött ellenanyagból egy hibás szabályozás miatt rengeteg készül, és az egészséget nem veszélyeztető anyaggal ez kölcsönhatásba lép, nagyon heves lehet a reakció (illetve annak következményes kórfolyamatai), és egy ép esetben észlelhetetlen közömbösítés helyett úgynevezett allergiás reakció következik be. Lényege: túl heves, akár az egész testet érintő, önmagában ártalmas folyamat. Tünete a kutyánál leggyakrabban a bőrön jelentkezik (viszketés, bőrpír, szőrhullás, másodlagos elváltozások), ritkábban a tápcsatorna érintett (hányás, hasmenés).

Kezelésként választható az allergiát kiváltó anyag elkerülése, a reakció csillapítása vagy a felhalmozott ellenanyagok sok, kisebb reakcióban való felhasználása.

Az elsőhöz tudni kell, mi okoz problémát, aminek legbiztosabb módja az ellenanyagszintek mérése (vérvizsgálat). Nagy számú ilyen vizsgálat alapján úgy látom, hogy körülbelül húsz ok egyidejűleg játszik szerepet a kutyáknál, melyeknek nagyjából negyede függ össze a táplálékkal.

A reakció csillapításához hormon vagy akár citosztatikum lehet szükséges, ez egyedi mérlegelést igényel.

Az allergiás ellenanyagok sok reakcióban való elhasználásához az ellenanyagok mérése az első lépés (ezt az USA-ban végeztetik a magyar állatorvosok is leginkább), majd az egyedre elkészített gyógyszer egyre nagyobb adagokban való, több hónapon át történő beadása a kezelés. Gyakran ezt ki kell egészíteni gyógytápszerrel és más gyógyszerrel is.

A vakarózás és a szőrhullás gyakori tünete az allergiának, de a szem sárgaságának nincs köze hozzá. Egyike a nehezen megoldható állatorvosi feladatoknak a kutyák ellátása során.

Dr. Lorászkó Gábor

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek