6 évnél régebbi cikk

Tetőzik az allergiaszezon!
Fehérvár Médiacentrum fotójaTetőzik az allergiaszezon!

A nyár utolsó hónapjában az allergiásoknak nem csak a nagy meleggel, de a felerősödő tünetekkel is számolniuk kell. Az allergiát okozó növények közül a legnagyobb problémát jelentő parlagfű, és a fekete üröm is ilyenkor teljesedik ki a legjobban.

Már megkezdődött a parlagfű szezonja, idén korábban a szokásosnál, amit a nagy meleg okoz. Egyre többen panaszkodnak szemviszketésre, orrfolyásra, orrdugulásra. Magyarországon az utóbbi évtizedekben népbetegségnek számít allergia, számos családban halmozottan is jelen van a betegség.

"Az allergiásoknak érdemes tájékozódniuk az aktuális pollenhelyzetről mielőtt szabadban tartózkodnának. A parlagfűszezon egészen októberig tart, így a szabadtéri sportolást, kirándulást is érdemes ennek megfelelően tervezni" - mondta el megkeresésünkre Szoboszlai Istvánné analitikus. A szakember szerint a szénanátha elkerülhető, vagy csökkenthető a helyes életvitellel, egészséges táplálkozással, illetve az alapos és rendszeres takarítással.

A tünetek fokozódásával azonban gyógyszeres kezelés javasolt. A következő napokban a parlagfű pollenkoncentrációja emelkedni fog, az északi tájakat leszámítva országszerte magas szintet érhet el. Az Országos Közegészségügyi Központ mérési adatai, az aktuális pollenhelyzet térképes és szöveges formában is folyamatosan nyomon követhető. A pollentérképért kattints ide!

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy az allergiások lehetőleg keveset legyenek a szabadban. Enyhítheti a panaszokat, ha gyakran mosnak hajat, sűrűn cserélik az ágyneműt, és már az első tünetek megjelenésekor elkezdik szedni allergia elleni gyógyszerüket. A keresztallergiát okozó zöldségeket és gyümölcsöket, így például a dinnyét, cukkinit, paprikát vagy a paradicsomot érdemes most kerülni.

A Fejér megyei gazdák is ügyelnek az irtásra, mindent megtesznek a parlagfű mentesítés érdekében, derül ki a Fehérvár Televízió korábbi riportjából:

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek