6 évnél régebbi cikk

Csalókra figyelmeztet a jegybank
Fehérvár Médiacentrum fotója
flickr.com
Csalókra figyelmeztet a jegybank

Csaló e-mailekre figyelmeztet a jegybank a honlapján pénteken közzétett IT biztonsági felhívásban. A levelekben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nevében személyes adatokat, illetve nagyobb összegeket kérnek az ügyfelektől. Az MNB hangsúlyozta: elektronikus úton soha nem kérnek az ügyfelektől személyes adatokat, sem pénzt. Kérik az ügyfeleket, hogy az ilyen kéréseket minden esetben utasítsák el.

Talán mondanunk sem kell, hogy a pénzügyek internetes bonyolítása során legyünk mindig körültekintőek, és gondoljuk meg kétszer is, kinek, és milyen adatokat adunk meg magunkról. Az online ügyintézés kényelmes és gyors, de komoly veszélyeket is rejthet magában, ha nem vagyunk résen!

Most éppen a Magyar Nemzeti Bank ügyfeleit találták meg az internetes csalók, akik elektronikus levélben igyekeznek pénzt, illetve a későbbi hamis tranzakciók reményében adatokat kicsalni az emberektől. E veszélyekre figyelmeztető közleményt adott ki pénteken délelőtt a jegybank. A felhívásban azt kérték, az ilyen jellegű tranzakciókat mindenki utasítsa el.

Az utóbbi időben előtérbe kerültek azok a csalárd elektronikus levél alapú kísérletek, amikor a Magyar Nemzeti Bank nevével visszaélve kívánnak az e-mail címzettjétől személyes adatokat elkérni, vagy nagyobb összeg átutalására rávenni - figyelmeztetnek a közleményben. Hangsúlyozzák, hogy az MNB soha nem kér az ügyféltől személyes adatokat vagy nagyobb összeg átutalását elektronikus levélben. Mindenkitől azt kérik, hogy ha személyes adatainak megadására szólítják fel, vagy átutalást kérnek tőle egy megadott számlaszámra, akkor azt minden esetben utasítsa vissza.

Aki pedig úgy véli, személyes adatai illetéktelenek birtokába jutottak, vagy a jegybank nevével visszaélő e-mailt kapott, minden esetben azonnal értesítse az MNB-t az info@mnb.hu címen vagy a +36 (1) 428 2600 telefonszámon - olvasható a felhívásban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek