6 évnél régebbi cikk

5 túlélőpont Székesfehérváron a hőségben
Fehérvár Médiacentrum fotója5 túlélőpont Székesfehérváron a hőségben

Bár a napsütés és a kánikulai meleg a nyár közkedvelt jellemzője, a jelenlegi hőségriadóban a városi séták igazi túlélőhorrorrá válhatnak tőle. Ha menni kell, hát menni kell - tartja a jól ismert közhely, de ha tényleg elindulunk, jó ha tudjuk, a város mely pontjain lelhetünk menedékre a hőségben.

Szerencsére Székesfehérvár bővelkedik menedékekben, hűs helyekben, ahol megpihenhetünk a kánikula közepette. Mivel ismét 30 fok fölötti hőmérsékleteket produkál az időjárás, nyakamba vettem a várost és személyesen próbáltam ki, hogy hol érdemes megpihenni. Véleményem, rangsorom természetesen szubjektív, de pár szemponttal igyekszem alátámasztani választásaimat.
 
Csónakázó-tó parkja
 
Egy tó közelsége mindig jól esik, ha egy pár perc pihenésre vágyunk. A Csónakázó-tó parkja ráadásul könnyen elérhető, árnyékos vízparti hely. Az alapvetően kellemes környezet két buktató miatt nem került előrébb listámon: a kisebbik, hogy néhol meglehetősen zajos tud lenni, a nagyobbik, hogy viszonylag gyéren helyezkednek el a fák és a padok. Bár a nap minden szakában található itt árnyékos hely, de egyszerre nem sok.

 Autóbusz-állomás
 
A klimatizált váróterem vagy a kellemesen árnyékos hátsó udvar megfelelő lehet néhány percnyi pihenésre a hűvösben. Előnye a belvároshoz és több vízosztó helyhez való közelsége, hátránya a kivételes zsúfoltság és a zajszint. Ahogy az lenni szokott, a megpihenés élvezhetősége itt nagyban függ az emberszeretetünktől.

 

Béke tér – Játszótér
 
A vasútállomással szemben található egy panelházakkal körülvett, játszóteres park. Nem nagy ugyan, de elég sűrűn ültették fákkal ahhoz, hogy a nap minden szakában a padok jelentős részét árnyékban találjuk. Vonathoz kötötteknek különösen ajánlom figyelmébe. Bár elhelyezkedése nem tökéletes, kellemes ellenpárja lehet a vasút várótermének.

A szakács kedvence – Félreeső zug

A Katona József és a Karinthy Frigyes utca között található személyes kedvencem,  kis kosárpálya néhány paddal ölelve, melyeket folytonos árnyékban tartanak a fák és a panelek. Apró hely, kényelmetlenül félreeső, de annál csendesebb. Hűvös békéjében egy hideg ital, és ahogy én látom - nagyszerű módszer, hogy megállítsuk magunk körül picit az időt.

 Tóvárosi lakónegyed – Hosszúsétatér
 
Zsúfolt panelházak mögött rendszerrel ültetett fák és a tövükben álló padok jellemzik ezt a környéket. Jobbára csendes hely, ahol a padok az idő nagy részében az árnyékban és nem a napon találhatóak. Egyetlen hátránya, hogy távol esik sok mindentől, de ha az ember ideje engedi, érdemes itt tenni egy hosszú sétát.


Bár én ezt a néhány helyet érzem a legjobbnak, Székesfehérvár ennél tucatszor több árnyékos parkot és klimatizált helyet kínál az izzadságtól csöpögő homloknak, járjunk hát nyitott szemmel és behűtött innivalóval!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek