6 évnél régebbi cikk

Mit tegyünk, ha fészekből kiesett madárfiókát találunk?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMit tegyünk, ha fészekből kiesett madárfiókát találunk?

A Fehérvár Médiacentrum udvarán találtunk egy Zöldike fiókát, aki nagy valószínűséggel kiesett a fészkéből. Állatszerető emberekként azonnal a megmentésére siettünk, de azon kaptuk magunkat, hogy nem is tudjuk mit kell csinálni ebben a helyzetben. Álltunk egy darabig a kismadárral, aki nagyon keservesen csipogott, majd felhívtuk a Vadmadárkórház ügyeleti telefonszámát, ahol segítséget kaptunk. Lássuk hát mit is kell tenni ilyenkor!

Vannak fészekhagyó és fészeklakó fiókák, az első és legfontosabb lépés, hogy próbáljuk meg beazonosítani őket. Ha még csupaszok, akkor mindenképpen menteni kell a fiókákat, vagy visszatenni a fészekbe, ha van rá mód. Azoknál a madaraknál, akik már teljesen ki vannak tollasodva, más a helyzet, őket a szülők etetik, vezetgetik az ágakon, ágról ágra röpködve.

Ebben az időszakban esnek le a legtöbbször, ezért fontos, hogy visszategyük őket a legközelebbi fára, ha úgy látjuk egészségesek, életerősek. Ha viszont gyengének vagy sérültnek látjuk a fiókát, akkor mielőbb juttassuk el a Vadmadárkórházba, ami Székesfehérváron a Takarodó út 5. szám alatt található. Leginkább áprilistól augusztusig találkozhatunk ilyen esetekkel. A rigókat tilos felvenni, mert ők részleges fészekhagyó madarak és a szülők a földön nevelik gondozzák őket tovább – mondta el Horváth Hella a vadmadárkórház titkára.

Ha sérült madarat találtok vagy bármilyen kérdésetek van, a Vadmadárkórház ügyeleti telefonszámán segítséget kaphattok: 06-30-992-4876

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek