6 évnél régebbi cikk

Hogy egy ember tragédiájából ne legyen két ember halála – amikor a nem segítés életet menthet
Fehérvár Médiacentrum fotójaHogy egy ember tragédiájából ne legyen két ember halála – amikor a nem segítés életet menthet

Fejér megyében a mustgáz miatt évente átlagosan 3-4 esethez riasztják a megyei katasztrófavédőket. Pedig a tragédia, rosszabb esetben a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének.

Ősz, szüret, újbor – a mérleg egyik serpenyőjében; mustgáz, baleset, tragédia – a másikban, pedig sokszor néhány apróságon és odafigyelésen múlik csak egy ember élete. A katasztrófavédelem szakemberei arra is felhívják a figyelmet, a mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek. 

Ellenőrizzünk gyertyával! A régi módszer egyáltalán nem elavult, ám fontos, hogy a gyertyát ne a vállmagasságban, előre kinyújtott kézben tartsuk, hanem eresszük derékmagasság alá. A legegyszerűbb megoldás egy lapátra - vagy más kerti szerszámra - helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban.

Amennyiben a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget!

És ami a legfontosabb: ha pincében, eszméletlenül fekvő embert találunk, semmiképpen se induljunk utána, hiszen a mustgáz minket is megölhet, inkább haladéktalanul hívjuk a 112-es számot és kérjünk segítséget!

A köznyelvben mustgáznak nevezett anyag tulajdonképpen egyszerű szén-dioxid, ami a gyümölcs erjedése (a cukor alkohollá alakulása) során keletkezik. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, amely zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek